Antena Meniu Search
x

5 reguli de care să ții cont atunci când amenajezi bucătăria

Bucătăria este una dintre cele mai frecventate încăperi dintr-o locuință, așadar pe lângă estetica acestui spațiu trebuie să acorzi o atenție deosebită și utilității lui. Valeriu Butulescu spunea că “Arta cu cei mai mulţi adepţi rămâne totuşi arta culinară.” Și atunci de ce să nu faci din acest spațiu unul pe măsura preparatelor pregătite aici?

de Redactia Observator

la 07.05.2020, 17:45

5 reguli de care să ții cont atunci când amenajezi bucătăria
5 reguli de care să ții cont atunci când amenajezi bucătăria - pexels.com

Pentru că amenajarea bucătăriei necesită mult timp și implicare, am pregătit cinci reguli de care ar trebui să ții cont pentru a-ți ușura tot acest proces.

Tipul bucătăriei

Înainte să începi amenajarea bucătăriei analizează cu atenție spațiul de care dispui, gândește-te la ce îți inspiră și fă-ți un plan detaliat. Este foarte important ca înainte să începi întregul proiect să știi ce tip de bucătărie îți dorești. Trebuie să știi că există mai multe tipuri: bucătăria în formă de „L”, bucătăria pe un singur perete, bucătăria cu insulă și bucătăria în formă de „U”. 

Alegerea tipului de bucătărie se face în funcție de spațiul de care dispui și, desigur, de ceea ce îți place. Este foarte important ca bucătăria să fie aerisită și primitoare, pentru că este locul în care petrecem foarte mult timp, împreună cu familia sau prietenii.

Triunghiul de lucru

Acest concept, triunghiul de lucru, a fost folosit pentru prima dată în cadrul Școlii de Arhitectură a Universității din Illinois, în anii ‘40 ai secolului trecut. Este un concept conform căruia cele trei elemente din bucătărie, și anume aragazul, frigiderul și chiuveta trebuie dispuse la o distanță suficient de mare una de cealaltă, astfel încât acestea să poată fi accesate simultan de către două persoane, fără pericolul de ciocnire. 

De acest concept trebuie să ții cont neapărat. Gândește-te că este vorba despre trei stări diferite, umedă – chiuveta, fierbinte – aragazul, rece – frigiderul, iar acestea nu trebuie să se intersecteze sub nicio formă.

Mobilier pe comandă

Pentru amenajarea bucătăriei este recomandat să alegi mobilierul pe comandă, deoarece locul trebuie să fie în primul rând funcțional și să arate ordonat pentru o bună desfășurare a activităților. Trebuie să exploatezi fiecare colțișor și să ai suficiente spații de depozitare, pentru că o bucătărie bine dotată conține foarte multe ustensile pentru gătit, iar ideal ar fi ca acestea să nu fie la vedere. 

Avantajele mobilierului pe comandă sunt nenumărate: împreună cu proiectantul mobilierului alegi fiecare element, ai nenumărate combinații de culori, iar mobila va arăta exact cum îți dorești. Un alt avantaj este că nu se irosește spațiul, proiectul se face exclusiv pentru tipul de spațiu de care dispui.

Alocare spațiu pentru invitați

Bucătăria nu mai este de multă vreme doar spațiul în care se gătește, în cele mai multe situații aceasta este open space cu livingul, un motiv în plus să acorzi atenție fiecărui detaliu, deoarece bucătăria va fi observată de orice persoană care îți va trece pragul. Dacă ai optat pentru o bucătărie open space, este indicat să nu te extinzi prea mult cu mobilierul de bucătărie și să lași prea puțin spațiu pentru invitații tăi.

Roboții de bucătărie

Atunci când alegi roboții de bucătărie fii atent ca aceștia să aibă aceleași tonuri de culori precum bucătăria, pentru că de obicei sunt la vedere și este bine să existe o armonie cromatică între elemente. Uneori acest aspect este neglijat, fie pentru că roboții de bucătărie sunt cumpărați în perioade mai lungi de timp, fie pentru că se uită pur și simplu de acest aspect.

O bucătărie cu un aspect plăcut va ridica și standardele culinare. Acordă-i atenție și ridică gătitul la rang de artă culinară. Și nu uita să ții cont de sfaturile specialiștilor în designul interior și să te documentezi în prealabil. Acest lucru este esențial dacă vrei să ai o bucătărie pe gustul tău.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » 5 reguli de care să ții cont atunci când amenajezi bucătăria