Antena Meniu Search
x

8 septembrie, sărbătoare mare în calendarul ortodox. Sf. Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului

Pe 8 septembrie, este sărbătoare cu cruce roşie, zi în care creştinii serbează Sf. Maria Mică. Naşterea Maicii Domnului este prima sărbătoare importantă din anul nou bisericesc, fiind marcată de numeroase tradiţii.

de Redactia Observator

la 07.09.2023, 16:06

Pe 8 septembrie, este sărbătoare cu cruce roşie. Creştinii sărbătoresc Sf. Maria Mică.
Pe 8 septembrie, este sărbătoare cu cruce roşie. Creştinii sărbătoresc Sf. Maria Mică. - Profimedia

Naşterea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mică, aşa cum mai este cunoscută, este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul creştin ortodox, fiind prăznuită pe data de 8 septembrie.

Pe 8 septembrie este sărbătoare cu cruce roşie: Sf. Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mică se numără printre cele mai importante sărbători creştine. Naşterea Maicii Domnului este pe 8 septembrie şi reprezintă prima sărbătoare importantă din anul nou bisericesc.

În calendarul creştin ortodox, există patru mari sărbători închinate Sfintei Maria, potrivit doxologia.ro.

Pe acelaşi subiect
  • Naşterea Maicii Domnului, 8 septembrie
  • Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie
  • Buna Vestire, 25 martie
  • Adormirea Maicii Domnului, 15 august

La sărbătoarea de pe 8 septembrie, creştinii nu au voie să spele rufe, să calce şi să tricoteze.

De Sf. Maria Mică, este interzis să te cerţi cu apropiaţii tăi. Dacă eşti implicat într-un conflict, este bine să te împaci cu persoana respectivă.

Pe 8 septembrie, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, fetele nu au voie să-şi taie părul şi să-l arunce la gunoi. Totodată, de Sf. Maria Mică, trebuie să eviţi să te scalzi în ape curgătoare.

Diferenţa dintre Sf. Maria Mică şi Sfânta Maria Mare

Pe 8 septembrie este Sf. Maria Mică, în timp ce pe 15 august are loc altă sărbătoare, Adormirea Maicii Domnului. Mulţi credincioşi se întreabă prin ce se diferă sărbătoarea de Sfânta Maria Mică de cea de Sf. Maria Mare.

Diferenţa dintre cele două sărbători este că pe 15 august se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la Cer, în timp ce pe 8 septembrie, sărbătoarea marchează momentul naşterii Sfintei Maria.

Tradiţii de Sf. Maria Mică

Sfânta Maria Mică este o sărbătoare marcată de numeroase tradiţii şi obiceiuri pe care creştinii se asigură că le respectă cu sfinţenie pe 8 septembrie.

În dimineaţa zilei de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică, credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică şi să aprindă lumânări pentru sufletul celor trecuţi în nefiinţă.

Tradiţia spune că de Sf. Maria Mică, fetele nemăritate se roagă la Maica Domnului pentru a-şi găsi alesul.

Totodată, dacă se roagă şi merg la biserică pe 8 septembrie, Sfânta Maria le ajută să rămână însărcinate pe femeile care nu pot aduce pe lume copii

Potrivit tradiţiei de Sf. Maria Mică, în ziua de 8 septembrie, creştinii merg la biserică, unde aduc fructele toamnei pentru a fi sfinţite, iar mai apoi le împart celor sărmani.

De asemenea, în ziua Naşterii Maicii Domnului, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei cu Sf. Maria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » 8 septembrie, sărbătoare mare în calendarul ortodox. Sf. Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului