Accidentele rutiere au şi o cauză mai puţin cunoscută! Sindromul de apnee în somn
Unul din cinci bărbaţi are sindromul de apnee în somn. Sună pompos, dar, de fapt, este o afecţiune care provoacă somnolenţă.
Brusc şi fără avertismente. Mai grav este că puţini ştiu că suferă de aşa ceva, iar consecinţa principală o reprezintă accidentele de muncă. În special, accidente rutiere.
Numai anul trecut 72 de persoane au murit după ce aproape 200 de şoferi au adormit la volan pe străzile din România.
Pentru a se odihni o persoană are nevoie, zilnic, de 8 ore de somn. Dar să fie liniştite. Sforăitul pare a fi doar un deranj pentru partenerul de pat, dar, în realitate, cel mai mult afectează randamentul celui care sforăie.
Deşi unul din cinci bărbaţi şi una din nouă femei suferă de această afecţiune, puţini ştiu că o au.
Numai anul trecut, în România, s-au produs 180 de accidente rutiere din cauza somnului la volan. Nu e de mirare, că ţara noastră e în fruntea clasamentului internaţional la acest capitol.
Potrivit specialiştilor, creierul uman începe să se odihnească după un timp de la închiderea efectivă a ochilor. Primele trei minute de somn nu sunt luate în calcul de organism.
În Europa, doar câteva state au legi care interzic şofatul pentru cei cu o astfel de afecţiune netratată. Printre ele, Polonia şi Olanda.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰