Antena Meniu Search
x

Video Acuzaţii grave la adresa unui centru de reabilitare din Vaslui: Pacienţii erau ţinuţi în izolator şi o săptămână, într-o cameră cu un pat şi fără toaletă

Acuzaţii grave la adresa unui centru de reabilitare neuropsihiatrică din Vaslui. Agenţia care monitorizează respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi spune că beneficiarii de aici erau ţinuţi şi câte o săptămână într-un izolator - o cameră cu un pat şi fără toaletă. Practica este ilegală. Mai mult, centrul nu are niciun psihiatru, de beneficiari ocupându-se infirmierii. Angajaţii se apără şi spun că izolatorul a fost utilizat doar în perioada pandemiei, ca măsură sanitară. 
 

de Lili Trifu

la 06.09.2022, 09:19

Vezi și

Izolatorul din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Mălăiești era folosit în cazul beneficiarilor agitaţi sau care creau conflicte, arată raportul. O persoană putea rămâne şi şapte zile izolată în camera minusculă, care avea doar un pat, un dulap şi o chiuvetă neracordată la apă. Angajaţii neagă faptele.

Acuzaţii grave la un centru de reabilitare din Vaslui

Vasile Stoica - angajat: Acuzaţiile care sunt aduse sunt nefondate. Nu ştiu de unde s-a ivit chestia asta cu izolatorul. Posibil din timpul pandemiei, au fost izolaţi cei pozitivi. 

Direcţia de Asistenţă socială Vaslui, precum şi reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că nu au idee de astfel de practici. 

Pe acelaşi subiect

Dumitru Buzatu, preşedinte CJ Vaslui: Sunt nişte informaţii neverificate. În raport cu care conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială a dispus o cercetare pentru a vedea cum s-a ajuns la această situaţie, ca activitatea dintr-un centru să fie definită prin abuz, prin pedepsire. 

Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt DGASPC Vaslui: Vom discuta cu fiecare rezident şi cu fiecare salariat în parte, pentru a verifica informaţiile furnizate de inspectorul Consiliului de Monitorizare.

Şi localnicii din Mălăiești susţin că beneficiarii erau trataţi bine. 

Localnic: N-am auzit să fie izolaţi, nu. Îs întreţinuţi foarte bine, eleganţi, curaţi, îngrijiţi. Nu să fie cum se aude, nu. Nu s-a auzit aşa ceva.

Însă în raport se arată altceva. Cei pedepsiţi cu izolatorul erau lăsaţi să iasă doar la masă şi la toaletă. Conform legii, un izolator poate fi utilizat doar într-un spital, nu şi într-un centru de recuperare. O persoană cu probleme psihice nu poate sta izolată mai mult de câteva ore şi trebuie supravegheată de un medic. Conform raportului, în centrul de la Vaslui nu este angajat niciun psihiatru. De cei 52 de beneficiari se ocupă trei lucrători sociali şi 23 de infirmiere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Acuzaţii grave la adresa unui centru de reabilitare din Vaslui: Pacienţii erau ţinuţi în izolator şi o săptămână, într-o cameră cu un pat şi fără toaletă