Antena Meniu Search
x

Afacerea de succes a unui fermier din Chile stabilit în Hunedoara. Poate scoate profit și de 30.000 de euro pe an

Cultivarea afinelor devine o afacare din ce în ce mai profitabilă, în Hunedoara. Mai mulţi fermieri din comuna Beriu s-au unit într-o cooperativă, iar acum au devenit furnizori şi pentru magazinele din ţară, dar şi pentru cele din străinătate. Pandemia nu i-a afectat deloc. Dimpotrivă, cererea e atât de mare încât singura problemă e că nu găsesc suficienţi angajaţi. 

de Redactia Observator

la 17.10.2021, 10:57

Vezi și

Comuna Beriu din Hunedoara este situată la poalele munţilor Orăştiei. Pământul este numai bun pentru agricultură. Dar mai ales pentru cultura de afine. 

Călin Marian: prefetct Hunedoara: Aici, la Beriu, am iniţiat cu fermierii care sunt din această zonă un proiect în ceea ce priveşte promovarea produsului şi a culturii de afini.

Opt producători s-au asociat într-o cooperativă şi au început să cultive astfel de fructe. Printre ei şi Gonzales, un fermier din Chile care s-a stabilit pe melagurile hunedorene. 

Gonzales, cultivator afine: Am început cu 6 hectare şi încet, încet am plantat în fiecare an între 8 şi 15 hectare. Deja în toamna asta o sa ajungem la 100 de hectare. 

Cultivatorii scot anual un profit de 30.000 de euro. Afinele lor sunt cerute peste tot. 

Emil Bic, cultivator: Peste tot şi în ţară şi în străinătate. Deja avem clienţi din toată Europa.

Oamenii au însă o problemă. În pandemie cererea de fructe sănătoase a crescut, însă forţa de muncă rămâne puţină. 

Gonzales, cultivator afine: Noi anul acesta am reuşit să adumăn 400 de oameni şi noi în mod normal pentru kg care trebuia să le culegem anul acesta aveam nevoie de 500-550 de oameni. 

Plantaţiile de afine de la Beriu se întind, în prezent, pe aproape 90 de hectare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Afacerea de succes a unui fermier din Chile stabilit în Hunedoara. Poate scoate profit și de 30.000 de euro pe an