Video Afganii aduşi în România şi care nu au permis de şedere temporară, cazaţi într-un centru de azil din Galaţi
După săptămâni de teroare greu de imaginat, 139 de afgani se simt din nou în siguranţă. Refugiaţii pentru care România a devenit a doua casă sunt colaboratori ai militarilor din Afganistan şi familiile lor. O aeronavă TAROM i-a adus la noi, departe de orori şi frică, după aproape o lună de demersuri ale celulei de criză.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- 156 de afgani au fost evacuaţi, prin intervenţia statului român, din Afganistan.
În sufletul mamei care-şi ţine bebeluşul strâns în braţe, speranţa unei vieţi în siguranţă a renăscut seara trecută la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.
România înseamnă acum acasă şi o nouă viaţă pentru cei 139 de studenţi, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului şi magistraţi afagani. Împreună cu familiile lor au fugit din calea talibanilor.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Este vorba, după cum ştiţi foarte bine deja, despre foşti colaboratori ai trupelor române.
În total sunt 156 de cetăţeni afgani care, în urma intervenţiei statului român, au fost evacuaţi din Afganistan.
- 139 de cetățeni afgani au ajuns în România. Refugiaţii vor intra în carantină pentru două săptămâni
- Doi jurnalişti afgani, prinşi de talibani, au fost bătuţi cu bestialitate timp de patru ore. ”Eşti norocos că...
- Protestatarii afgani "nu dau înapoi". Fără teamă, o femeie ameninţată cu arma le ţine piept talibanilor....
49 de români au fost evacuaţi din Afganistan, în august
Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne: Există şi persoane care deja beneficiază de permise de şedere temporară şi mă refer aici la studenţii care au mai fost în România.
Timp de două săptămâni, din cauza pandemiei, cetăţenii afgani vor sta în carantină. Ulterior, cei care nu au permise de şedere vor fi cazaţi într-un centru de azil din Galaţi.
Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne: Inspectoratul general pentru imigrări are şase centre de azil în administrare, cu o capacitate de 750 de locuri. Gradul de ocupare al acestor centre este de aproximativ 70%.
Odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan, celula de criză convocată la mijlocul lunii august a reuşit să repatrieze şi 49 de români. Alţi opt însă au refuzat să se întoarcă momentan în ţară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰