Antena Meniu Search
x

ALAPTATUL este un lux in Romania. SOLUTIA pentru bebelusii care nu pot fi hraniti cu lapte matern

Un fenomen din ce in ce mai intalnit in Romania - rata scazuta a alaptarii exclusive, aduce in prim-plan faptul ca alaptarea la san este, in societatea de astazi, un lux. Ce solutie exista pentru bebelusii care nu primesc lapte matern?

Un fenomen din ce in ce mai intalnit in Romania - rata scazuta a alaptarii exclusive, aduce in prim-plan faptul ca alaptarea la san este, in societatea de astazi, un lux. Ce solutie exista pentru bebelusii care nu primesc lapte matern?

Doar 29% din nou-nascuti sunt alaptati exclusiv in primul an de viata, conform unui studiu realizat de UNICEF Romania in 2014. Lactatia insuficienta sau diferitele probleme de sanatate ale mamei ori ale nou-nascutului impiedica hranirea naturala.

Dificultatile nou-nascutului sunt indicii de care trebuie tinut cont in gasirea substituentului:

- greutate mica la nastere;

- prematuritate;

- dificultati la supt;

- dificultati de deglutitie cauzate de anomalii gastro-intestinale;

- conditia fizica precara;

- malformatii congenitale de cavitate bucala;

- tulburari digestive (cazuri in care sugarii nu pot digera lactoza);

- hipotonie generalizata;

- starile hipoglicemice/hiperglicemice;

- dureri cauzate de proceduri medicale invazive (circumcizie, recoltare de sange, vaccinari)

-tahipnee (din cadru tahipneelor tranzitorii ale nou-nascutului, sindromul de detresa respiratorie).

Laptele de vaca sau laptele praf? Care este solutia?

Laptele de vaca nu are un continut optim de nutrienti (sarac in vitamina E, fier, acizi grasi esentiali, are un continut prea mare de proteine, sodiu si potasiu). Mai mult, studii recente au demonstrat ca exista o legatura intre hranirea sugarului cu lapte de vaca si dezvoltarea diabetului zaharat.

Utilizarea formulelor de lapte praf reprezinta o solutie practica si mult mai indicata pentru hranirea sugarilor. Acestea sunt concepute sa raspunda nevoilor atat de diferite ale bebelusilor care nu pot fi alaptati la san.

Spre exemplu, formulele de lapte special pentru copiii nascuti prematur sau pentru cei cu diferite intolerante nutritionale, sunt permanent dezvoltate si imbunatatite, pentru a asigura copiilor o alimentatie echilibrata. Pe maminet.ro poti vedea care sunt formulele de lapte aflate in topul preferintelor mamicilor.

Cat cheltuie o mama pe formule de lapte intr-o luna de zile?

Conform calculelor realizate de catre expertii APC Romania pe baza cantitatii de lapte praf recomandata de fiecare producator pentru a pregati 100 ml lapte, in functie de numarul de mese recomandate pe parcursul unei zile si in functie de costul de achizitie al fiecarei formule de lapte praf, o tanara mama cheltuie lunar pentru a hrani bebelusul, intre 113,83 lei si 340,65 lei.

Sursa foto: pixabay.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » ALAPTATUL este un lux in Romania. SOLUTIA pentru bebelusii care nu pot fi hraniti cu lapte matern