Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Este alertă în Europa, după ce oficialii europeni au găsit carne nesigură adusă din Brazilia!

Într-un document al Comisiei Europene, obţinut de echipa Observator, se vorbeşte despre fraudă şi ameninţări la adresa sănătăţii publice

de Redactia Observator

la 20.04.2018 , 21:46

Într-un document al Comisiei Europene, obţinut de echipa Observator, se vorbeşte despre fraudă şi ameninţări la adresa sănătăţii publice. S-au luat şi primele măsuri. 20 companii braziliene nu vor mai putea livra carne în Uniunea Europeană. Carne din Brazilia se găseşte şi în România.

Loturi întregi de carne nesigură au fost la un pas să ajungă pe mesele europenilor. Este concluzia unor controale pe care Comisia Europeană le-a făcut în Brazilia. Oficialii vorbesc despre fraudă la nivel înalt şi pericole pentru sănătatea consumatorilor.

Dana Tănase, preşedinte Asociaţia Română a Cărnii: "Poate fi vorba despre carne alterată care a fost dată drept carne bună pentru consumul uman şi atunci sigur că este o ameninţare la sănătatea publică."

Vezi și

10 companii braziliene vor avea, de acum încolo, interdicţie să mai exporte produse din carne în Uniunea Europeană. Majoritatea sunt producători de carne ieftină de pui, dar şi de vită, vândută la un cu totul alt preţ.

Iosif Ştefănescu, bucătar-şef la un restaurant din Capitală, ştie bine care sunt problemele privind carnea din Brazilia. Din acest motiv, îşi alege materia primă pentru preparatele lui cu mare atenţie.  

Iosif Ştefănescu, bucătar-şef: "Trebuie să fim atenţi la dubla etichetare, ceea ce înseamnă că iau lotul de carne cu perioadă de valabilitate foarte mică, o congelează şi apoi o trimit în Europa spre consum. De aici şi preţul oarecum redus. Cu siguranta au ajuns si la noi astfel de produse."

Oficialii ANSVSA spun însă că nu au primit nicio informare de la Comisia Europeană. 

În magazinele de la noi, carnea, şi mai ales măruntaiele de pui din Brazilia, se vând mai ieftin decât carnea autohtonă. Chiar şi cu patru lei. Scandalul internaţional a început încă din martie anul trecut, când oficialii europeni au găsit salmonella în carnea de pui.

După un an, problemele nu s-au rezolvat. Iar acum, se vorbeşte despre nereguli şi în cazul cărnii de vită. Brazilia asigură aproape jumătate din carnea de vită importată de Uniunea Europeană.  

Bogdan Bănescu, reprezentant firmă importatoare: "Ea se verifică la intrarea în Europa, în Olanda în cazul de faţă, de unde importăm noi şi nu am avut până acum probleme cu acest tip de produs pe care îl folosim noi. Dacă sunt probleme, ar trebui să se oprească în Olanda."

Decizia de a opri importurile din Brazilia urmează să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Va intra în vigoare după 15 zile, adică la finalul acestei luni. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Este alertă în Europa, după ce oficialii europeni au găsit carne nesigură adusă din Brazilia!