Antena Meniu Search
x

Aleşii locali vor avea salarii mai mari. Peste cinci ani, un primar va câştiga şi peste 11 mii de lei!

Primarii, consilierii şi preşedinţii de consilii judeţene vor lua încă o treime din leafă, după ce Parlamentul a aprobat un amendament la actuala lege a salarizării. Şi creşterea nu se va opri aici. De la 1 iulie, însă, salariile se vor schimba din nou.

Vezi și

Primarii, consilierii şi preşedinţii de consilii judeţene vor lua încă o treime din leafă, după ce Parlamentul a aprobat un amendament la actuala lege a salarizării. Şi creşterea nu se va opri aici. De la 1 iulie, însă, salariile se vor schimba din nou.

Salariile mai mari le vor intra în conturi primarilor de luna viitoare. Potrivit amendamentului votat de parlamentari, şefii din administraţia locală vor primi în plus 30%. 

Un primar de municipiu cu peste 160 de mii de locuitori, cum ar fi Bacăul, câştigă acum peste 6.000 de lei. De luna viitoare va încasa încă 1.800 de lei. 

Dacă Noua Lege a salarizării va fi aplicată, de la 1 iulie şi până în 2022, salariul de bază al primarului Capitalei va ajunge la puţin peste 13 mii de lei, la fel cu indemnizaţia preşedintelui de consiliu judeţean. 

Cea mai mică leafă de edil va fi de 4 mii de lei, iar cea mai mare 10 mii. Dar, la sumele acestea se adaugă o serie de sporuri. 

Cu salariile mărite, cei din administraţia locală scapă şi de teama că ar putea fi acuzaţi de conflict de interese. Parlamentarii au şters cu buretele astfel de încălcări ale legii. Cu numele.

Definiţia conflictului de interese a fost modificată şi infracţiunea se va numi "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane".

Dar, modificarea adusă acum legii spune că e perfect legal să favorizezi o persoană dacă aşa îţi exerciţi "un drept recunoscut de lege sau îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege". 

De noua definiţie a conflictului de interese, dar şi de lefuri mai mari se vor bucura nu doar primarii, ci şi alţi angajaţi ai aparatului de stat.

Practic, peste 5 ani, cel mai mic salariu de bază al primarilor va fi egal cu cel al dascălilor. 

Indemnizaţia unui învăţător ar trebui să ajungă în 2022 la un minim de 4 mii de lei, asemenea profesorului de la liceu. Va creşte, însă, în funcţie de gradul didactic. 

Salariul de bază al unui medic primar va fi peste cinci ani 12 mii de lei, iar pentru rezidenţi baza va fi minimum 5.700 de lei.

Un spor vor primi politiştii care au studii superioare, dar şi angajaţii din instituţiile de control, precum ANAF sau Inspecţia Muncii.

Procurorii, însă, vor câştiga cu 10% mai puţin decât judecătorii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Aleşii locali vor avea salarii mai mari. Peste cinci ani, un primar va câştiga şi peste 11 mii de lei!