Antena Meniu Search
x

Analize gratuite doar pe hârtie. Jumătate dintre români plătesc serviciile medicale, la privat

Ca la noi, la nimeni! Suntem printre primii în Europa care plătesc pentru ceea ce statul ne ia deja din salarii.

Vezi și

Ca la noi, la nimeni! Suntem printre primii în Europa care plătesc pentru ceea ce statul ne ia deja din salarii. Pentru servicii medicale. Peste 60 la sută dintre români îşi fac analize de sânge şi investigaţiile medicale în clinici private, deşi sunt asiguraţi. Unii şi-au încercat norocul şi la stat. Dar au ajuns pe liste lungi de aşteptare. Dacă nu au o urgenţă de grad zero, pentru un RMN găsesc loc liber abia la vară. Nu este normal, spune şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

La analize, cine are şase sute de lei pentru un RMN, intră în faţă. Ceilalţi aşteaptă. Listele sunt tot mai lungi, pentru multe tipuri de investigaţii.

”De exemplu, în România, 2,3% dintre oameni scot bani din buzunare pentru analize sau investigaţii, ceea ce înseamnă mai mult de 25% din totalul cheltuielilor pentru gospodărie sau din totalul venitului”, spune Diana Gârbici, directorul OMS România.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia asupra faptului că românii plătesc la stat, dar ajung de prea multe ori să se trateze în spitale private. Conform unui studiu recent, trei din cinci români îşi fac analizele pe cont propriu şi aduc bani de acasă pentru toate procedurile.

Sunt şi pacienţi care au avut mai mult noroc. O femeie avea de făcut o radiografie. Pentru că nu era o urgenţă, a putut aştepta nouă zile.

În România sunt 17 milioane de asiguraţi, însă, doar 8 milioane şi jumătate plătesc efectiv contribuţia lunară de zece la sută din salariu sau din alte venituri asociate salariilor. Restul sunt scutiţi pentru că sunt pensionari, copii sau asistaţi sociali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Analize gratuite doar pe hârtie. Jumătate dintre români plătesc serviciile medicale, la privat