Anotimpul capsunelor romanesti
Capsunarii din Halmeu, vestiti in toata tara pentru harnicia lor, continua traditia cultivarii savuroaselor fructe rosii. Comuna si-a castigat numele de "centrul capsunelor din Romania".
Recoltele sunt bogate si anul acesta, chiar daca iarna le-a incurcat putin socoteala agricultorilor. Fructele au razbit, iar acum, proaspat coapte, calatoresc de la cultura, la taraba.
Chiar daca au indurat temperaturi de -20 de grade Celsius, culturile familiei Dudas au dat rod. De pe doua hectare, culeg pana la doua tone si jumatate de capsune, in fiecare zi.
Iar marfa proaspat culeasa trebuie sa ajunga repede la vanzare. Preturile variaza in funcþtie de soi, de la 5,5 lei la sase lei pe kilogram.
Ce-i drept, la taraba, concurenta e acerba. Producatorii care vin cu capsunele direct in piata isi permit sa ceara un pret de sase lei pe kilogram.
Agricultorii din Satu Mare furnizeaza peste jumatate din productia nationala de capsune.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰