Antena Meniu Search
x

Video Aplicaţia pentru nevăzători, mană cerească pentru persoanele cu deficienţe de vedere: Se pot deplasa singure și în cele mai aglomerate zone

O rețea de senzori, montată în spații publice. Un telefon inteligent și o aplicație instalată pe acesta. De atât este nevoie, pentru ca persoanele cu deficienţe de vedere să se poată deplasa singure, chiar și în cele mai aglomerate zone. Sistemul, care funcționează deja în mai multe mari orașe, a fost testat ieri la Brașov și ar putea fi implementat oriunde. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 23.12.2022, 08:26

Vezi și

"Dacă venim din staţia de autobuz mergeţi încă circa 25 de paşi către semnalul audio care se aude în difuzorul aflat în dreptul uşii de la intrare. Atenţie la băncuţa amplasată în zona pietonală." 

Senzorii instalați în spațiul public comunică fără fir, cu telefonul mobil. Iar aplicația instalată e ușor de folosit de persoanele cu deficienţe de vedere. Oferă indicații verbale detaliate, pentru orientarea în teren. 

Sorin Cârje, beneficiar: Pe lângă semafoarele cu sonor, și asta e foarte bună, plus vocea telefonului ne ajută. 

Teodora Țigănaș, beneficiară: Utilitatea ei este absolut remarcabilă, mai ales că avem, la nivelul cel puțin al municipiului Brașov, foarte multe persoane deficienţe de vedere. 

Pe acelaşi subiect

Cum creşte aplicaţia pentru nevăzători eficienţa orientării

Viteza de redare a mesajelor este mărită față de ritmul normal al vorbirii, pentru a crește eficiența orientării. 

Virgil Lazăr, Asociația Nevăzătorilor Brașov: Nu e greu, e o aplicație relativ simplă, se descarcă ușor. Noi, la Asociația Nevăzătorilor, oferim suport celor care vor să o descarce și nu reușesc. 

Marian Coman, reprezentant companie: În primul rând, unde se află, poziția: ești în cutare loc. După aceea, direcția: față, spate și așa mai departe. În afară de direcție, indică și numărul de pași până la obiectivul unde vrea să ajungă. 

Potrivit statisticilor oficiale, în județul Brașov sunt, oficial, 2200 de persoane cu deficienţe de vedere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Aplicaţia pentru nevăzători, mană cerească pentru persoanele cu deficienţe de vedere: Se pot deplasa singure și în cele mai aglomerate zone