Antena Meniu Search
x

Video Arabii din Timișoara vor statut oficial de minoritate în România. Ce drepturi și avantaje ar putea primi

Arabii din Timişoara au început demersurile pentru recunoaşterea ca minoritate etnică în ţara noastră. Numeroşi şi stabiliţi de ani mulţi în România, majoritatea au şi cetăţenie română. Mai mult, schimbarea le-ar aduce o serie de avantaje şi drepturi. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 15.03.2023, 13:51

Vezi și

Odată recunoscuți ca minoritate etnică, arabii vor putea fi reprezentați în Parlament. Practic, constituția României le permite un loc în Camera Deputaților partidelor sau asociațiilor culturale ale minorităților care nu reușesc să obțină la alegeri acel prag minim pentru a accede în Parlament. În Timișoara trăiesc 10.000 de arabi, iar 85% dintre aceștia au deja cetățenia română.

Mulți dintre ei sunt oameni cu bani, oameni cu meserii importante, cu rol important atât în economie cât și în societate, plătesc taxe și impozite, contribuie la bugetul de stat, așadar au foarte multe obligații, dar vor să aibă și drepturi și să fie recunoscuți în mod oficial. Au avut deja întâlniri cu prefectul județului Timiș, practic cu reprezentantul Guvernului în teritoriu. La Timișoara există o școală arabă, o grădiniță și o moschee care, în fiecare vineri și de sărbători devine neîncăpătoare, tocmai de aceea se caută un spațiu mai mare. Vorbim despre arabi care provin din țări precum Irak, Tunisia, Egipt, Maroc, Sudan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Arabii din Timișoara vor statut oficial de minoritate în România. Ce drepturi și avantaje ar putea primi