Antena Meniu Search
x

Video Aragazele care ne pun sănătatea în pericol. UE le-ar putea interzice, iar experții recomandă să le înlocuim rapid

Aragazul clasic ar putea să dispară din bucătăriile românilor. Potrivit unui studiu, gătitul la flacăra alimentată de gaz poluează locuinţa şi pune în pericol, în mod special, sănătatea copiilor. Alternativa o reprezintă plitele electrice sau cele care funcţionează prin inducţie. Chiar dacă sunt mult mai scumpe, vin la pachet cu o serie de avantaje. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 10.01.2023, 20:21

Vezi și

În bucătăria unui restaurat din Cluj nu se mai folosesc de câţiva ani aragaze. Plitele prin inducţie reduc considerabil timpul de gătire.

Paul Siserman, bucătar: Fierbem un litru de apă în maxim 60 de secunde, costurile se reduc. Repede, uşor şi fără prea multe emisii nocive.

Un studiu publicat de Greenpeace România arată că gătitul la aragaz într-o bucătărie fără sistem de aerisire ar polua locuinţa cu dioxid de azot peste limitele admise de Uniunea Europeană. Cei mai afectaţi ar fi chiar copiii.

În ultimul an, în Uniunea Europeană 700 de mii de pacienţi minori au avut simptome din cauza poluanţilor produşi de arderea gazului metan. Cifra reprezintă 12% din cazurile totale de astm la copii. 

Pe acelaşi subiect

Bogdan Mincu, medic specialist pneumolog: Plămânii omului sunt făcuţi să repire aer curat, toţi poluanţii ajung la plămân şi afectează pe termen lung capacitatea. E important special la copii, unde plămânul este în plină dezvoltare. Expunerea la asemenea poluanţi poate duce la funcţie respiratorie la vârsta adultă. 

Alternativa: plitele electrice sau cele care funcţionează prin inducţie

Însă, mai mult de jumătate dintre gospodăriile româneşti au aragaz. Cu un consum mai redus şi o temperatură constantă, în timp ce aparatele de gătit electrice sunt mai sigure şi se curăţă mai uşor. Diferenţa este în preţul de achiziţie. 

La cel mai mare magazin online din ţara noastră, preţul unei plite pe gaz începe de la aproape 300 de lei, în timp ce o plită electrică nu găsim sub 800 lei. Chiar şi aşa, mai scumpe, în ultimii ani, în topul vânzărilor au început să apară şi cele electrice sau pe inducţie.

Uniunea Europeană ar putea elimina complet aparatele de gătit pe gaz. 

Alin Tanase, Greenpeace Romania: Se pot pune anumite interdicţii comercianţilor să vândă astfel de aragaze începând cu o anumită dată. Trebuie să ventilăm cât mai bine spaţiul în care gătim. 

''Aragaz cu gaz. Este mai rapid, fierberea este mai rapidă din punctul meu de vedere. Sunt nişte gaze arse, dar sunt nişte senzori acum.''

O măsură similară a fost luată la Cluj-Napoca în privinţa centralelor termice pe gaz. În clădirile nou construite, care au mai mult de şase apartamente, nu mai pot fi montate centrale individuale, ci doar cele de bloc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Aragazele care ne pun sănătatea în pericol. UE le-ar putea interzice, iar experții recomandă să le înlocuim rapid