Antena Meniu Search
x

Arbori seculari, puși la pământ pentru a face loc betoanelor, în Oradea

Localnicii din Oradea ies în stradă ca să îşi apere copacii. Oamenii spun că arbori seculari sunt tăiaţi pentru a face loc betoanelor.

de Georgiana Botez

la 31.07.2020, 15:27

Vezi și
  • Toaletările şi tăierile de arbori din zona centrală a orașului Oradea au stârnit furia ecologiștilor.
  • Copaci seculari dispar de pe malurile Crişului pentru a face loc teraselor sau altor construcţii.

În ultimii 12 ani, în Oradea, a fost pusă la pământ o treime din arborii maturi, unii dintre ei cu vârste de peste 100 de ani. Defrişările masive s-ar desfăşura cu acordul Primăriei, susţin protestatarii.

Valentin Leucuța: Eu am o bază de date cu peste 500 de arbori, tăiaţi în direct. 

Toaletările şi tăierile de arbori din zona centrală a orașului Oradea au stârnit furia ecologiștilor. Copaci seculari dispar de pe malurile Crişului pentru a face loc teraselor sau altor construcţii. La fel se întâmplă şi cu teii din jurul statuii lui Mihai Eminescu.

Florin Budea – președinte CRSE: Foarte interesant că în amenajarea asta de şantier, teiul care a rămas e în drum, cei care au fost tăiaţi, nu văd cum îi încurcau pe muncitori. Probabil ştiţi că la Oradea întâi se distruge o zonă verde, după care cu alţi bani, vorba românului, altă distracţie, ea este refăcută.

Ecologiștii acuză Primăria că a angajat două firme de defrişări care taie arborii verzi ai oraşului, fără a ţine cont de ecologie sau de peisagistică.

Valentin Leucuța – ecologist: Protecţia Mediului dă aprobări de tăiere, deşi arborii sunt verzi, spunând că sunt uscaţi sau că sunt bolnavi. Au o freză cu care frezează rădăcina rămasă a arborelui pentru a nu se putea dovedi că nu a fost uscat.

Reprezentanţii celor care desfășoară lucrările de amenajare a malului, spun că au obținut toate avizele de la Primărie şi agenția de mediu. 

Anca Mihociu, purtător de cuvânt ABA Administrația Bazinala de apa Crişuri: Primăria Oradea a emis autorizaţie de tăiere, iar agenţia de protecţie a mediului aviz în acest sens.

Cei nemulţumiţi acuză conducerea municipalității că în spatele tăierilor masive a arborilor din oraș se ascund abuzuri. 

Emilian Pavel – fost europarlamentar: Am venit aici să constatăm un masacru la adresa teilor lui Eminescu. Aleea lui Eminescu este mai săracă cu 4 arbori datorită unei amenajări de şantier. Iată un motiv inventat pentru a mai tăia încă 4 arbori.

O hotărâre a consiliului local din Oradea prevede ca la fiecare arbore tăiat să fie plantați alții 5. Aproape toţi copacii plantaţi până acum s-au uscat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Arbori seculari, puși la pământ pentru a face loc betoanelor, în Oradea