Antena Meniu Search
x

Artistul Bernard Lagneau a construit o casa de papusi mecanizata, din carton

Cartonul, un material pe care adesea il folosim si-l aruncam, poate fi ridicat la rang de arta. Un artist francez a reusit asta.

Vezi și

A folosit peste doua tone de carton ondulat ca sa transforme coridoarele unui centru comercial din Capitala intr-o uriasa casa de papusi mecanizata. Expozitia lui poate fi vizitata timp de o luna.

Bernard mangaie fiecare bucata de carton pe care o atinge. E materialul de care s-a indragostit, in urma cu mai bine de 40 de ani: „Cartonul e formidabil, pentru ca e un material foarte modest. E foarte util, toata ziua. Facem cutii frumoase, ne transportam produsele si seara, il aruncam la gunoi”.

Sculpturile sale sunt facute numai din carton, lemn sau sfoara. Foloseste tone de carton ondulat, care prinde viata cu ajutorul unor curele, actionate de un electromotor. Iar instalatiile nu sunt niciodata la fel: “Asta nu e o opera. E un element dintr-un material. Va fi, poate, o opera, cand va fi construit tot ansamblul. Timpul nu conteaza. Asta se distruge, e din carton. E efemera. Toata constructia e efemera. Nu dureaza”.

Conteaza sentimentul pe care il lasa trecatorilor. Bernard se simte implinit daca a reusit sa le atraga privirile si daca le-a atatat curiozitatea.

Dupa ce a transformat zeci de spatii din Berlin, Praga sau Paris, artistul a ajuns, in premiera, si la Bucuresti. A transformat coridoarele unui centru comercial din sudul Capitalei intr-o adevarata casa de papusi, mecanica. Lumea lui de carton atinge 20 de metri, iar cele peste 150 de roti si rotite vor fi actionate de peste un kilometru de banda.

Lumea mecanica realizata in Bucuresti, de Bernard Lagneau, poate fi vizitata pana la sfarsitul lunii viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Artistul Bernard Lagneau a construit o casa de papusi mecanizata, din carton