Antena Meniu Search
x

Video "Atenţie, cade!" Ideea lui Cosmin, un tânăr sătul să se ferească de tencuiala "picată din cer" când se plimbă prin Bucureşti

Atenţie, cade tencuiala! Este mesajul pe care-l vedem, obsesiv, pe clădirile din Bucureşti şi din alte oraşe mari. Nu puţine au fost cazurile de oameni răniţi de bucăţi desprinse de pe faţade. Pentru că cei responsabili nu iau măsuri concrete, un tânăr s-a gândit să facă totuşi ceva. Aşa a apărut un grup de Facebook unde oamenii din toată ţara postează fotografii cu clădirile periculoase de care să ne ferim. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 25.08.2022, 20:53

Vezi și

Dacă nu ne feresc alţii, măcar să ne avertizăm între noi. Este ideea de la care a pornit Cosmin, un tânăr care a creat o comunitate online cu numele celui mai popular avertisment din Bucureşti: Atenţie, cade tencuiala! "Mie îmi place mult să merg pe jos şi tot observam, ştii că mai sunt acele inscripţii pe pereţi cu priveşte cerul. Cred că asta înseamnă să te uiţi în sus cum cade tencuiala. Şi mi-am dat seama că deja aveam o colecţie care se tot aduna de astfel de poze de prin oraş şi am zis să fac un grup", povesteşte Cosmin Porojanu, creator grup.

Pericole la tot pasul prin Bucureşti

Am pornit pe urmele grupului. Piaţa Naţiunile Unite, Bulevardul Carol întâi, strada Armenească sau calea Victoriei sunt câteva dintre punctele fierbinţi în care dai de plăcuţe de avertizare la fiecare pas. "Iar dacă nu era suficientă una pe cladirea în care funcţionează Agenţia Naţională Antidrog şi cea pentru Arii Naturale protejate sunt 13 plăcuţe de avertizare", spune Cristina Filip, reporter Observator.

Sunt atât de multe clădiri în paragină pentru că, spun specialiştii, administraţia le-a lăsat să se degradeze. "Pericolul reprezentat de aceste faţade care-şi pierd decoraţiile este real şi a fost în ultimii ani accentuat de faptul că Primăria Bucureşti a oprit toate lucrările care ţineau de reabilitarea acestor clădiri", explică Ştefan Dumitraşcu, fost arhitect şef Bucureşti. 

Pe acelaşi subiect

Prin afişarea avertismentului, responsabilitatea unor incidente tragice trece din seama autorităţilor şi proprietarilor pe umerii trecătorilor. "Directorul acestei administraţii pentru cel puţin un an şi jumătate a fost de specializare teolog. Bunul Dumnezeu să ne aibă în pază, ca să glumim un puţin pe temă. Deci nu ne rămâne decât să ne ferim. Şi să urmăm acele indicaţii cu pietoni, circulaţi pe trotuarul de vizavi, cade tencuiala", adaugă Ştefan Dumitraşcu, fost arhitect şef Bucureşti.

Grupul creat de Cosmin are sute de membri

Grupul creat de Cosmin are câteva sute de membri şi mii de fotografii din toată ţara cu faţade-pericol public. Tencuiala cade periculos şi de pe clădirile din Timişoara, Arad şi Braşov. "Aşa arată zidurile cetăţuii de pe dealul Straja, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice ale Braşovului. Şi pentru că zidurile sunt într-o asemenea condiţie, de jur imprejur au fost montate astfel de plăcuţe cu avertizări în română, engleză, italiană şi îi avertizează pe turişti asupra pericolului apropierii de ziduri", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.

Până la o strategie care să salveze clădirile, e nevoie de mai mult decât un avertisment pentru a feri oamenii de tragedii. În luna martie, un copil a fost rănit grav de o bucată din peretele unei clădiri din Bucureşti. Iar în urmă cu trei ani, plimbarea de seară s-a terminat la spital pentru un bătrân din Timişoara care a fost lovit în cap de bucăţi de tencuială desprinse de pe faţada unui bloc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » "Atenţie, cade!" Ideea lui Cosmin, un tânăr sătul să se ferească de tencuiala "picată din cer" când se plimbă prin Bucureşti