Antena Meniu Search
x

Pericolul din magazinele alimentare. Sfaturi de la Protecţia Consumatorului

Românii nu au terminat de făcut aprovizionarea pentru Crăciun, aşa că în pieţe şi magazine este forfotă mare!

Vezi și

Românii nu au terminat de făcut aprovizionarea pentru Crăciun, aşa că în pieţe şi magazine este forfotă mare! Însă, indiferent cât de repede v-aţi dori să vă terminaţi treaba, aveţi grijă de unde vă faceţi cumpărăturile. Într-o piaţă din Capitală, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit brânză Feta care nu conţinea pic de lapte şi carne congelată vândută drept proaspătă.

- Nu respectaţi temperatura recomandată de producător. Despre asta este vorba. O dată. Cârnaţii proaspeţi îi faceţi aici? 

- Cârnaţii... nici nu ştiu acum să vă zic. 

- Nu ştiţi... Un termen de valabilitate la locul de comercializare?

Pe acelaşi subiect

Prima oprire a inspectorilor de la Protecţia Consumatorului a fost la o măcelărie. Aici au găsit carne ţinută la o temperatură mult mai mare decât ar fi trebuit. Ulterior, inspectorii au descoperit că produsele vândute ca fiind proaspete erau, de fapt, decongelate. 

- Induceţi în eroare consumatorul. Trebuia să le ţineţi în spaţiu frigorific, la minus 18 grade, cât vă dă producătorul pe eticheta de produse.

Alt magazin, alte nereguli. Au găsit brânză învechită, expusă la vânzare. 

- Aveţi un preţ, o denumire aici? 

- Telemea de Sibiu. 

- Este sfărâmată, are aspect necorespunzător. Culoare modificată, fără preţ, fără denumire. Nu au ce căuta la comercializare în vitrină.

Majoritatea produselor din vitrină nu aveau nici etichetă, nici preţ. 

- Orice produs trebuie să fie însoţit de etichetă. Este o deficienţă care va fi sancţionată, din punctul nostru de vedere. La jumări nu văd nici denumirea, nici preţul. La caltaboş, la cârnaţi, cârnaţii subţiri şi cârnaţii groşi.

- Preţul, denumirea şi data expirării. Aceasta, telemeaua? Vă jucaţi cu mine? 

- Asta nu e telemea, este delicatesă. 

- Unde scrie, doamnă? 

- Le-am aranjat eu, de la înfoliat, acesta este. 

- Ştiţi că n-aveţi voie. Aşa vă scrie producătorul?

Cu alte cuvinte, un produs de post era vândut drept brânză feta. Vânzătoarea nu a ştiut să le spună inspectorilor nici data expirării, nici de unde provenea produsul. 

- Este un produs vegetal, n-are nicio legătură cu feta. 

- E gen feta. 

- Nu există gen, tip. Obligativitatea dumneavoastră e să treceţi denumirea cum vă dă pe eticheta de produs şi pe factură. Nu botezăm noi "gen feta".

Au găsit probleme şi la peşte şi la fructe de mare: "Cumpărăm gheaţă la preţ de pangasius sau gheaţă la preţ de creveţi, de fructe de mare. Astfel de produse ne pot pune sănătatea în pericol, avertizează specialiştii. 

Mirel Benghe, cms-şef adj. Protecţia Consumatorului Bucureşti: "Sfatul nostru este să cumpere din spaţii sau locuri autorizate, să verifice cu atenţie eticheta produsului şi să se uite la caracteristicile calitative."

În total, inspectorii au dat amenzi de 10.000 de lei şi au scos de la vânzare produsele expirate sau depozitate în condiţii care lasă de dorit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Pericolul din magazinele alimentare. Sfaturi de la Protecţia Consumatorului