Antena Meniu Search
x

ATENŢIE MARE! Ce conţin, de fapt, pufuleţii?

Din ce în ce mai mulţi părinţi aleg să îşi hrănească bebeluşii cu pufuleţi, fără să ştie de pericolul care se află în spatele lor

Din ce în ce mai mulţi părinţi aleg să îşi hrănească bebeluşii cu pufuleţi, fără să ştie de pericolul care se află în spatele lor

Bebeluşii nu se pot îneca, sunt ieftini, iar conţinutul ridicat de sare îi face apetisanţi. Însă consumul de pufuleţi poate afecta dezvoltarea cognitivă a copilului, îl poate face agitat sau îi poate îngreuna învăţarea.

Profesorul Mencinicopschi vorbeşte, în primul rând, despre mălaiul folosit la prepararea pufuleţilor. Acesta se obţine prin expandarea aceluia grişat , ceea ce determina modificări ale amidonului. Prin urmare pufuleţii au o încărcătură calorică foarte mare raportat la masa lor şi mai ales la conţinutul de nutrienţi, care este practic nul.

A doua mare problemă pe care o ridică pufuleţii e reprezentată de conţinutul lor mare de sare. În condiţiile în care pediatria modernă interzice sarea la bebeluşii mai mici de un an, este uşor de înţeles de ce trebuie evitată această gustare.

Nici uleiul nu este lipsit de probleme. Ceea ce pe etichetă este listat că „ulei vegetal” este probabil un amestec de uleiuri din plante oleaginoase diferite. Simplul şi aparent inofensivul „ulei vegetal” de pe etichetă poate fi aditivat cu esteri de ascorbicol, butilhidroxitoluen, esteri ai acidului diacetiltartric, acizi din glicerina etc. Consumul acestuia este asociat cu reacţii alergice, creştere în greutate, creşterea colesterolului şi astfel risc crescut de boli cardiovasculare.

Un alt pericol poate fi colorantul. Multe dintre mărcile de pufuleţi conţin un colorant artificial denumit galben tartrazina sau E102. Aceasta este asociată cu diferite manifestări alergice la persoanele sensibile, declanşând la copii astm, rinita sau urticarie. Tartrazina este incriminata şi în declanşarea sindromului ADHD, având, în cantitate mai mare, capacitatea de a altera percepţiile şi comportamentul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » ATENŢIE MARE! Ce conţin, de fapt, pufuleţii?