Automatele de cafea din toată ţara, pline de bacterii
E cea mai ieftină cafea şi se bea în fugă, în drumul spre serviciu, chiar în mijlocul străzii. Automatele de cafea care au împânzit marile oraşe din România şi care sunt un adevărat pericol pentru sănătate nu sunt conectate la o reţea de apă şi sunt pline de praf.
E cea mai ieftină cafea şi se bea în fugă, în drumul spre serviciu, chiar în mijlocul străzii. Automatele de cafea care au împânzit marile oraşe din România şi care sunt un adevărat pericol pentru sănătate nu sunt conectate la o reţea de apă şi sunt pline de praf. Plătim un leu pentru ceva ce ne distruge sănătatea, avertizează medicii, dar şi inspectorii de la Protecţia Consumatorului, care pornesc controale în toată ţara.
Ora opt dimineaţa, Piaţa Romană. Mii de oameni merg grăbiţi spre serviciu, iar mulţi dintre ei îşi încep ziua cu o oprire la o cafea. Aleg cea mai ieftină şi rapidă variantă. Automatele.
Grăbiţi, oamenii nu au timp să se gândească la pericole. Aparatele din această zonă a Bucureştiului nu respectă nicio regulă de igienă. Sunt expuse în aer liber, în praf şi nu sunt legate la nicio reţea de apă, deşi legea o cere. O echipă Observator a testat un asemenea aparat împreună cu şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Automatele de acest tip sunt alimentate din bidoane, iar etichetele care ar trebui să avertizeze consumatorii asupra conţinutului "licorii" sunt greu de citit.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Un pahar de espresso de la automat conţine 100 de miligrame de cofeină, adică jumătate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult. Însă principala problemă este că la automate se foloseşte cafea solubilă, instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu decât cafeaua măcinată din boabe.
În jumătate de an, ANPC a dat amenzi de aproape jumătate de milion de lei, dar automatele tot n-au dispărut de pe trotuare. Protecţia Consumatorului ia în calcul chiar suspendarea activităţii pentru proprietarii de aparate care au fost sancţionaţi, dar care şi-au continuat activitatea în aceleaşi condiţii.
În România există peste 180 de mii de automate de cafea. Ele pot fi instalate doar cu avizul inspectorilor de sănătate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰