Antena Meniu Search
x

Suntem otrăviţi LEGAL! Imazalilul, substanţa de pe citriciele tuceşti care poate provoca chiar cancer este un pesticid autorizat în România

Citricele turceşti pot provoca indigestii şi chiar cancer! Semnalul de alarmă a fost tras de medici.

Vezi și

Citricele turceşti pot provoca indigestii şi chiar cancer! Semnalul de alarmă a fost tras de medici, după ce inspectorii de la Protecţia Consumatorului au descoperit substanţe periculoase în peste o sută de kilograme de fructe importate din Turcia.

E233 sau Thiabendazol-Imazalil este conservant de suprafaţa folosit pentru fructe. "Grapefruit roşu, origine Turcia tratat cu Tiabendazol şi Imazalil. Există o banderolă pe care există inscripţionată informaţia în limba engleză: tratată cu Imazalil." 

Grapefruit, portocală şi pomelo. Sunt trei dintre fructele pe care copiii le mănâncă aproape zilnic în sezonul rece, dar care ar putea să le pună în pericol sănătatea. 

Substanţele Tiabendazol şi imazalil, cele cu care ar fi stropite citricele, sunt interzise de legislaţia europeană în agricultură, unde erau folosite pentru combaterea bolilor unor plante. 

Medicii atenţionează că fructele cu coajă trebuie spălate foarte bine, chiar dacă se consumă numai miezul. În caz contrar, efectele pot fi foarte grave. Ruxandra Constantina, medic de familie: "Provoacă de la de la simple alergii, intoleranţe, până la afecţiuni grave, care se produc prin efect cumulativ, respectiv insuficienţe hepatice, renale şi chiar boala canceroasă." 

Inspectorii OPC urmează să trimită probele la Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, ca să stabilească dacă vor retrage sau nu produsele de pe piaţă. În replică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă că Imazalilul este un pesticid autorizat în 24 de state-membre ale Uniunii Europene, inclusiv România de la 1 ianuarie 2012. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Suntem otrăviţi LEGAL! Imazalilul, substanţa de pe citriciele tuceşti care poate provoca chiar cancer este un pesticid autorizat în România