Antena Meniu Search
x

Video Calvarul prin care trec cei care au ales să se mute în cartiere rezidenţiale, la marginea Bucureştiului: "Apă, canalizare în special, gaze nu sunt. Nimic, în afară de curent"

Au căutat zone liniştite, la marginea Capitalei, unde preţurile sunt mai mici iar locuinţele sunt mai mari. O decizie pe care pe mulţi i-a costat scump. Şi nu vorbim doar de bani ci şi de timp pierdut zilnic în trafic, procese cu dezvoltatorii imobiliari sau întâlniri nesfârşite cu autorităţi care dau din umeri. Cartiere întregi de blocuri sau case au fost construite fără canalizare, fara să fie racordate la gaze sau fără să aibă drumuri de acces asfaltate.

de Redactia Observator

la 15.09.2021, 20:58

Vezi și

Peste 300 de apartamente şi aproape 900 de locuitori care plătesc lunar 10.000 de euro pentru serviciile de canalizare. Este un scenariu ce pare a fi tras la indigo şi la alte cartiere de case sau blocuri aflate la periferia Capitalei. Cartierul Felicity, un cartier din Sectorul 1, aflat la doar 20 de minute de centrul oraşului. Teoretic, o oază de linişte şi relaxare, aproape de pădurea Băneasa. Însă drumul până la prima şosea asfaltată este plin de gropi şi foarte mult praf.

Este aşa din 2009, de când a fost construit cartierul. Şi tot de atunci, pentru că fosa septică este subdimensionată, vidanja vine chiar şi de 12 ori pe zi. Locuinţele nu sunt racordate nici la gaze, aşa că facturile sunt mai mari decât o chirie în oraş.

Localnic: Fără gaze, fără curent electric, cam 600, 6 milioane si apoi se adaugă fiecare. Deci depăşeşte 1.000 de lei lunar. Vara.

Reporter: Şi iarna?

Pe acelaşi subiect

Localnic: În jur de 13 milioane, aşa. Aici totul e plătit particular: spaţiu verde, măturat, tot, tot deşi noi plătim taxe.

Au cerut ajutorul autorităţilor, dar până acum au primit doar promisiuni. Iar când au încercat să repare singuri drumul de acces, au fost amendaţi.

Localnic: Din banii noştri toate reparaţiile, tot ce ţine de cartier dar şi de reparaţia străzilor pentru care mai luăm din când în când câte o amendă.

Reporter: De la cine?

Localnic: De la primărie, de la poliţie pentru că normal noi nu avem voie să astupăm gropile care sunt acolo. Câteva mii de lei, uşor.

La doar câţiva kilometri, un alt cartier, aceeaşi poveste.

Radu Costel, administrator cartier case: Apă, canalizare in special, gaze nu sunt, nimic, în afară de curent electric si fibra optică nu e nimic. Au fost cazuri cand a venit deszăpezirea peste 4-5 zile. Până acum vreo 3 ani nici măcar indicatoare pe stradă nu erau. Au fost cazuri în care a fost necesară intervenţia ambulanţei şi destul de greu s-au descurcat. Şi poliţia se încurca pe străzi.

Locuitorii pietruiesc drumurile de cel puţin două ori pe an

Localnic: Costurile cu electricitatea sunt cele mai mari, iarna plătim în jur de 2.000 de lei. Doar curent avem în momentul de faţă. Ducem lipsa de canalizare, de asfalt.

Aici locuitorii pietruiesc drumurile de cel puţin două ori pe an. Iar şcoli, magazine sau o farmacie sunt la kilometri distanţă.

Alexandru Mocanu - locatar: În prezent locuiesc la bloc într-un apartament mic cu o familie de 5 persoane si avem aici un teren şi am vrea să construim o casă. Principala noastră problemă este legătura cu oraşul. Având copii, este important în fiecare zi să avem legatura cu oraşul şi din păcate, drumul ăsta care există acum nu ne permite acest lucru.

Ajungem şi în celebrul cartier ANL Henri Coandă. Din cele 1.100 de case construite, mai sunt locuite doar 10%. Un proiect vechi de aproape 19 ani care pe hârtie era un vis dar care nici acum nu are în totalitate canalizare, alimentare cu apă, racord de gaze, iluminat public sau drumuri.

Ioana Marcu: Nu avem nimic! Nici nu stiu de ce plătim impozite. Ar trebui să dau statul în judecată să-mi dea impozitul inapoi. Eu nu am de ce să plătesc impozite, eu am fosă, făcută de mine, am puţ, nu avem gaze. Şi este la graniţa cu sectorul 1 totusi, deci urmatoarea stradă este asfaltata doar pt că este in sectorul 1. Cum e posibil în primul rand sa faca asta si sa-l impartă în două?

Toţi cei care s-au mutat aici au trebuit să plătească sume uriaşe ca să poată locui în cartier.

Localnic: A fost o investitie de vreo 30.000 de euro doar în fosă, puţ şi centrala pe peleţi. E greu, mocirclă, foarte multă mocirclă. Rămân maşini blocate, ambulanţa a rămas blocată de 3 ori anul trecut. E greu. Noi am schimbat o maşină fiindcă ruginise toată pe dedesubt din cauza mocirlei şi a apei care se adună.

Localnic: Avem o centrală care utilizează curent şi a început să doară pentru că facturile iarna sunt în jur de 2.500 de lei, acum am facturi la curent de 1.600 de lei vara.

Lucrările au fost împărţite de mai mulţi ani în două loturi, unul care este din punct de vedere administrativ în sectorul 1, iar celălalt, care aparţine de Voluntari.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Recepţia lucrărilor pentru cartierul Henri Coandă, jumătatea dinspre Bucureşti, va fi facută în cursul lunii octombrie.

Însă în cealaltă jumătate a cartierului, lucrurile rămân la fel. Primăria Bucureşti are o datorie de 7 milioane de lei către executant. Abia după ce va fi achitată restanţa, se va relua şi munca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Calvarul prin care trec cei care au ales să se mute în cartiere rezidenţiale, la marginea Bucureştiului: "Apă, canalizare în special, gaze nu sunt. Nimic, în afară de curent"