Video Aventura pe munte a unor turiști se putea încheia tragic, fără ajutorul salvamontiștilor. ”Erau în adidaşi şi cu şosetuţe cu vedere la gleznă”
Nu vă lăsaţi păcăliţi de vremea frumoasă de la câmpie când vă faceţi planuri de drumeţii pe munte. Riscaţi să rămâneţi blocaţi pe traseu, aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile cu mai multe grupuri de turişti care s-au aventurat în Bucegi. Unii dintre ei au plecat în haine de stradă şi încălţaţi în espadrile şi adidaşi. Teribilismul îi putea costa viaţa, dar cu toţii au fost salvaţi la limită.
O plimbare prin Valea Cerbului spre Cabana Omu s-a transformat pentru cei doi tineri într-un coşmar. Plecaseră de la Gura Diham fără echipament şi neglijenţa le putea fi fatală la peste 2000 de metri altitudine.
Fără ajutorul salvamontiştilor, cei doi nu ar fi supravieţuit îngheţului. Nici măcar nu se informaseră că nu sunt cabanele deschise. Nu sunt singurii care s-au aventurat ieri pe munte complet nepregătiți.
Laurenţiu Paraschiv, coordonator Salvamont Bușteni: ”Am avut ieri cinci turişti pe Jepii Mici, erau în adidaşi şi cu şosetuţe cu vedere la gleznă. Doi-trei dintre ei erau în nişte espadrile de pânză cu vedere la gleznă”.
Un copil, printre turiștii salvați de pe munte
Salvamontiştii i-au găsit uzi, îngheţaţi şi storşi de energie. Printre ei, şi un copil.
Laurenţiu Paraschiv, coordonator Salvamont Bușteni: ”La ieşirea din traseu nu au mai putut, au picat epuizaţi, au trebuit să fie transportaţi cu snowmobilul la cabana Piatra Arsă”.
În acelaşi loc, salvatorii au intervenit în weekend pentru recuperarea a şapte turişti francezi. Chiar şi cu aceste experienţe la limită, se poate spune că au avut noroc.
Sabin Cornoiu, presedintele Salvamont Romania: ”Avem acumulari mari de zapada in acest moment si apar acele avalanse de primavara, avalanșe specifice datorită ridicarii temperaturii foarte mult”.
Iar când masa de zăpadă se desprinde de pe coasta muntelui, antrenează tot ce întâlneşte în cale, aşa cum s-a întâmplat pe Valea Urzicii, în Bucegi. Din fericire, nu au fost victime.
Risc însemnat de avalanșe în Făgăraș, Bucegi și Călimani
Dar pericolul încă nu a trecut. Este risc însemnat de avalanşe în zonele înalte din Făgăraş, Bucegi şi Călimani, la peste 1600 - 1700 de metri altitudine, măsurat prin gradul trei, avertizează meteorologii. Şi va mai fi şi în următoarele două săptămâni. Iubitorii muntelui sunt sfătuiţi să urmeze câteva reguli simple.
Sabin Cornoiu, presedintele Salvamont Romania: ”Turistii ar trebui in aceste momente sa evite suprafetele înclinate pe care avem zăpadă, dar și zonele de văi. Să încerce sa mearga foarte mult pe zonele care au fost expuse la soare și în care zapada este foarte mică sau în care a aparut deja solul”.
Şi, bineînţeles, să nu plece neechipaţi. Chiar şi cu aceste restricţii, muntele rămâne accesibil până la 1600 de metri. În Bucegi: Cascada urlătoare, Cabana Diham, Poiana Coştilei şi cabana Mălăieşti sunt printre traseele deschise.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰