Antena Meniu Search
x

Video Balul Însuraţilor de la Reghin, motiv de sărbătoare pentru localnici. Iubitorii de tradiţie au îmbrăcat costumele populare vechi de sute de ani

Muzică, distracţie şi voie bună. De asta au avut parte românii care au participat la cea de 14-a ediţie a Balului Însuraților de la Reghin, judeţul Mureş. Iubitorii de tradiţie au renunţat pentru câteva ore la hainele moderne şi au îmbrăcat cu mândrie costumele populare vechi de sute de ani. Bineînţeles, între două hore şi un joc popular, oamenii s-au bucurat şi de bucate alese, pregătite după reţete autentice. 

de Redactia Observator

la 06.02.2023, 07:57

Vezi și

Cu hore, sârbe tradiţionale şi momente artistice încărcate de emoţie. Aşa a început Balul Însuraților, unde 600 de români s-au reîntors în timp şi au îmbrăcat vestitele straie populare moştenite din moşi-strămoşi.

Vasile Gliga, organizator: E un eveniment deosebit pentru familia noastră. Ne-am învăţat de atâţia ani să avem acest eveniment şi să fim oaspeţi ai oamenilor de suflet care poartă cu bucurie costumul popular

Dumitriţa Gliga, deputat: În acest an, am ales ca temă unitatea românilor, în ideea în care, într-o lume aflată în atâta mişcare trebuie să nu uităm să ne păstrăm identitatea noastră ca popor. 

Costumele populare au fost cusute manual şi confecţionate din pânză de casă, iar cele cu modele florale sau geometrice au fost vedetele balului. 

Maria Neag, cântăreaţă de muzică populară: Portul nostru popular pe care ni l-au lăsat moşii şi strămoşii noştri, este identitatea noastră. Este cartea noastră de vizită. Ceea ce ne reprezintă pe noi românii în lume. 

Diana a venit tocmai din Bucureşti pentru acest bal. 

Diana: Am venit împreună cu nişte prieteni, care au mai fost la acest eveniment şi pe care mi l-au recomandat cu mare, mare bucurie. 

Şi pentru că tradițiile şi meşteşugurile româneşti merg mână în mână cu mâncarea, de la eveniment nu au lipsit nici bucatele alese, pregătite după reţetele tradiţionale. 

Eugenia Demeter: Avem sarmale găluşte cu pasat, tocăniţă de porc, tocăniţă de viţel, salată orientală, salată de boeuf, ruladă de porc, tobă, piftie avem. 

Balul Însuraților a ajuns la cea de-a 14-a ediţie şi este dedicat familiilor legate prin jurământul căsătoriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Balul Însuraţilor de la Reghin, motiv de sărbătoare pentru localnici. Iubitorii de tradiţie au îmbrăcat costumele populare vechi de sute de ani