Antena Meniu Search
x

Idei ecologice, cu profit în buzunar! Cum să "stroci bani" din uleiul folosit la gătit

Din tigaie, direct în canalizare, acesta este cel mai scurt circuit al uleiului de gătit în natură. Dar şi cel mai periculos. Practic, cu un singur litru de ulei uzat se poate polua cantitatea de apă necesară unui om timp de 14 ani.

Vezi și

Din tigaie, direct în canalizare, acesta este cel mai scurt circuit al uleiului de gătit în natură. Dar şi cel mai periculos. Practic, cu un singur litru de ulei uzat se poate polua cantitatea de apă necesară unui om timp de 14 ani.

Fiecare român consumă aproximativ 13 litri de ulei pe an. În două luni, s-au strâns aproape 1.000 de litri de ulei uzat.

Georgiana nu este o mare consumatoare de ulei alimentar. Dar, indiferent de cât adună, preferă să-l ducă la un centru de colectare, un obicei deprins în străinătate.

GEORGIANA:

Pe acelaşi subiect

Locuiam în Londra şi trebuia să fac lucrul acesta, pentru că, altfel, primeam amenzi sau vecinii ne atrăgeau atenţia. Dacă îl torni în chiuvetă strică ţevile, poluează apa.

Conform unor studii internţionale, dintr-un litru de ulei se pot polua aproximativ un milion de litri de apă. Practic, dacă aruncăm o sticlă de ulei în apă, poluăm întregul lac Floreasca din Capitală.

În România, se consumă în jur de 260 de mii de tone de ulei alimentar, anual. Cam 13 litri de persoană.

Punctele de colectare pentru uleiul uzat sunt puţine la noi în ţară. Puţini români ştiu că pot face bani reciclând.

ANDA STANCU, reprezentant proiect naţional de colectare:

Noi cântărim sticlele pe care ei le aduc cu ulei şi pentru un kilogram de ulei alimentar primesc 50 de bani. Există un serviciu pilot de colectare de acasă, dar momentan funcţionează doar în Bucureşti.

În schimb, agenţii comerciali sunt obligaţi să respecte legea.

EMANUEL PÂRVULESCU, coordonator pentru mediu al unei reţele de magazine:

Generăm între 300 şi 500 de kilograme pe lună. Săptămânal, avem un colector autorizat, care vine şi preia acest ulei pentru a-l trimite către regenerare şi reciclare.

De obicei, uleiul folosit ajunge la fabricile de biodiesel. Practic, dintr-un litru de lichid uzat se obţin cam 900 de mililitri de carburant alternativ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Idei ecologice, cu profit în buzunar! Cum să "stroci bani" din uleiul folosit la gătit