Antena Meniu Search
x

Băuturile alcoolice din fructe de sezon, consumate cu măsură, sunt cel mai bun digestiv

Sunt aromate, sănătoase şi la mare căutare luna aceasta. Este vremea caiselor, murelor şi afinelor. O bogăţie de culori şi de vitamine de care ne putem bucura însă doar scurt timp. Aşa că, în această perioadă, românii le transformă în băuturi fine şi delicioase.

de Redactia Observator

la 24.07.2019, 22:06

Vezi și

Sunt aromate, sănătoase şi la mare căutare luna aceasta. Este vremea caiselor, murelor şi afinelor. O bogăţie de culori şi de vitamine de care ne putem bucura însă doar scurt timp. Aşa că, în această perioadă, românii le transformă în băuturi fine şi delicioase. Dintr-un colţ în altul al ţării, reţete tradiţionale, făcute în casă, sunt reînviate şi reinventate, pentru a profita de gustul fructelor de sezon tot anul.

La 15 kilometri de Oradea, Mihai Sfârlea ştie cel mai bine cum să pună în valoare afinele culese tocmai din Munţii Apuseni. În fiecare an, prepară cu răbdare afinata. Se va bucura de aroma ei abia după două luni. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Se drege apoi cu vodkă mai slabă, pentru a mai îmblânzi tăria licorii. Din trei kilograme de afine şi trei kilograme de zahăr ies 6 litri de afinată, cât să ajungă pentru tot anul. 

În timp ce Mihai duce mai departe reţete vechi de sute de ani, fiul său şi-a deschis o mică fabrică de procesare a fructelor. Suntem în anul caiselor, iar aici aroma lor se combină cu suc natural de mere. Explozia de vitamine necesită însă mai multe etape. 

Sucul de caise şi mere poate fi băut chiar şi iarna, pentru că are o valabilitate de 8 luni. 

După ce s-a răcit, sucul de caise este ambalat în pungi speciale de trei litri şi vândut cu 18 lei în marile supermarketuri. 

În cealaltă parte a ţării, în judeţul Botoşani, o găsim pe Silvia Sârgu. În fiecare vară, îşi face timp să prepare vişinată, zmeurată sau murată. Alege doar fructe culese din propria grădină. 

Indiferent de fructul ales, aceste licori aromate trebuie consumate cu măsură. Nu mai mult de 30 de mililitri pe zi, pentru a ne bucura de proprietăţile lor excelente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Băuturile alcoolice din fructe de sezon, consumate cu măsură, sunt cel mai bun digestiv