Video "Bijuterii ale timpului", expuse pentru public la Muzeul de Istorie din Suceava
Expoziţie inedită la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava. "Ceasul de colecţie" este vernisajul care i-a încântat pe toţi iubitorii de "bijuterii ale timpului". Până pe 5 iunie, vor fi expuse 119 piese de colecţie, aduse de la Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" din Ploieşti.
La Muzeul de Istorie din Suceava s-a dat ora exactă, şi nu oricum, ci printr-o expoziţie de ceasuri de colecţie. De la cele de buzunar, de masă sau de șemineu, ori ceasuri de perete și tablouri cu ceas... toate le oferă vizitatorilor o perspectivă inedită a evoluției ceasornicăriei din secolele XVII-XXI.
Ştefan Dejan, Muzeul Naţional al Bucovinei: Fiecare ceas are istoria lui, probabil că a aparţinut unor persoane, care mai mult ca sigur ele erau şi foarte scumpe la început, nu oricine îşi permitea. O anumită pătură socială îşi permitea achiziţia unui ceas de buzunar, respectiv de şemineu.
Din colecţia expusă la Suceava fac parte şi ceasuri lucrate în manufacturi din Elveţia, Germania şi Franţa, iar unele dintre piese sunt lucrate pe comandă, special pentru ţara noastră.
Ştefan Dejan, Muzeul Naţional al Bucovinei: Unul care comemorează Revoluţia lui Tudor Vladimirescu 1821. Celălalt ceas este făcut pentru Centenarul Marii Uniri.
- Premieră în industria ceasurilor de lux. Compania Audemars va înlocui clienţilor produsele furate sau deteriorate
- Un ceas de 20 de milioane de dolari, vedeta expoziţiei de ceasuri de la Geneva
- Povestea colecționarului din Buzău care a strâns 5.500 de ceasuri. "Să le potrivesc pe toate la ora de vară...
De-a lungul istoriei, ceasurile au avut o evoluţie fantastică
Cele mai vechi modele expuse sunt trei ceasuri de buzunar ce datează de la începutul secolului al 18-lea şi provin din ateliere din Londra. În încercarea de a măsura timpul, oamenii au creat aceste bijuterii, care în prezent sunt nelipsite din vieţile noastre.
Monica Dejan, Muzeul Național al Bucovinei: La început se foloseau cadranele solare, apoi cele clepsidră, iar pe măsura evoluţie mecanicii s-a trecut la realizarea ceasurilor.
Turist: M-a transpus în timp şi mi-a adus aminte de înaintaşii noştri.
Cele 119 piese vor fi expuse la Suceava până pe 5 iunie, şi fac parte din colecțiile Muzeului Ceasului "Nicolae Simache" din Ploiești.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰