Blue Monday 2023. Cum ne afectează cea mai tristă zi din an și ce ne recomandă specialiștii pentru a scăpa de stările depresive
Dacă v-ati simțit mai triști decât de obicei, fără chef de muncă sau de socializare ar putea fi din cauza faptului ca astăzi este Blue Monday, cunoscută drept cea mai deprimantă zi din an. Conceptul apărut în 2005 la inițiativa unui psiholog irlandez şi a luat amploare în ultimii ani. Şi ca o coincidenţă, tot astăzi este şi ziua "Statului degeaba". Specialiştii ne recomandă, însă, să facem exact opusul. Plimbările in aer liber, timpul petrecut cu cei dragi și un plan financiar pentru următoarea perioadă ne pot scoate din starea de depresie.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Sunt moleşit, nu am chef de nimic, nu am chef de învăţat. Vreau să dorm, vreau să mă uit la un serial", ne-a spus un tânăr.
Sunt doar câteva dintre simptomele Blue Monday, aşa cum a fost denumită a treia zi de luni a anului. Cea mai tristă zi din an a fost stabilită de un psiholog irlandez în 2005, după o formulă de calcul extrem de complexă. La baza acesteia stau câteva componente: vremea, datoriile, perioada de timp scursă de la Crăciun și rezoluțiile pentru anul nou.
Irina Mitrea Psiholog Institutul Socola Iasi: Vremea are şi ea rolul ei pentru că dacă e mai urât afară unii pot fi mai trişti, mai deprimaţi, mai anxioşi...După această perioadă de sărbători, ne întoarcem la stresul şi rutina zilnică, la serviciu, la îndatoriri, la datorii, la facturi de plătit.
Ciprian Iftimoaiei sociolog: Dacă e să ne referim la situaţia concretă din România, taie rata inflaţiei taie ne predispune la situaţii anxioase. Cu cât ne îndepărtăm de ziua în care primim salariul, cu atât anxietatea se amplifică.
Ce putem face pentru a combate aceste stări negative
"În general lunea e mai tristă", spune cineva.
Reporter: Ce faceți ca să nu vă mai simțiți așa?
"Mergem la shopping și poate ne trece".
Clara Mihociu, reporter Observator: Anul acesta Blue Monday coincide şi cu ziua "Statului degeaba". Nimic mai greșit, spun specialiștii. În zilele în care ne simțim deprimați nu ar trebui să stăm degeaba, ba dimpotrivă, ar trebui să avem cât mai multe activități. Cel mai mult ar fi de preferat sa facem o plimbare in aer liber chiar și doar 10 minute ne pot fi de un real folos. De asemenea, micile plăceri sunt și ele binevenite: o cafea, ceva dulce, ne pot scoate din starea de depresie a acestei zile.
Până acum, conceptul de Blue Monday nu a putut fi demonstrat științific. Totuși, specialiștii ne îndeamnă ca atunci când experimentăm stări de anxietate sau depresie să încercam să ne gândim mai puțin la probleme și mai mult la lucrurile pentru care putem fi recunoscători. La polul opus, același psiholog a stabilit că cea mai fericita zi a anului este a treia zi de vineri din iunie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰