Antena Meniu Search
x

Bolnav sugrumat de birocrație: A plătit, dar nu poate beneficia de sevicii medicale

Birocraţia poate să ucidă! Un bucureştean bolnav şi fără venituri bate de trei luni la porţile instituţiilor statului ca să înţeleagă de ce nu are parte de tratament.

Vezi și

Omul a achitat contribuţia la fondul de asigurări, dar acum i s-a spus că nu a plătit suficient. Nici vorbă însă de un act oficial care să arate asta şi mai ales care să-i garanteze că, o dată făcută plata, o să primească îngrijirile medicale.

Costică Munteanu a plătit degeaba contribuţia la fondul de asigurări timp de opt luni, din august 2013 şi până acum. Nu primeşte nici adeverinţă de asigurat şi, implicit, nici servicii medicale. Motivul: nu a achitat retroactiv suma pentru şase luni înainte de înregistrarea în baza de date a Casei de Asigurări Bucureşti.

Lună de lună, Casa i-a luat banii, dar nu i-a spus că, pentru a fi tratat într-un spital de stat, trebuie să mai plătească.

Bărbatul a descoperit că nu poate primi îngrijiri medicale pe baza asigurării abia când a ajuns pe mâna doctorilor. Are nevoie urgent de o intervenţie chirurgicală la picior. Şi-a tăiat accidental două degete, iar rana s-a infectat. Mai mult, bărbatul de 58 de ani suferă şi de diabet, aşa că vindecarea e şi mai complicată. Nu-şi permite să plătească integral tratamentul, aşa că aşteaptă ca instituţiile statului să se lămurească.

Costică Munteanu a fost asigurat în perioada comunistă, cât a lucrat într-o fabrică pusă ulterior pe butuci. După 1990 şi-a mai găsit de lucru doar cu jumătate de normă.

Anul trecut s-a gândit să onoreze, din puţinii bani pe care-i are, cotizaţia pentru asigurările de sănătate. I-ar fi prins bine acum, doar că nu se poate bucura de ea. Abia operat la un picior, bărbatul umblă de zile bune între Administraţia Fiscală şi Casa de Asigurări, să demonstreze că a plătit.

În lipsa unei înştiinţări oficiale care să îi garanteze tratamentul o dată cu achitarea diferenţei pentru cele şase luni, domnul Munteanu nici nu se gândeşte la o nouă plată. După zeci de drumuri la Casa de Asigurări şi tot atâtea la Finanţe, un singur lucru e cert: bărbatul a plătit 350 de lei pentru nimic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Bolnav sugrumat de birocrație: A plătit, dar nu poate beneficia de sevicii medicale