Antena Meniu Search
x

Video Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea

Dezastru ecologic în judeţul Tulcea! Mii de cadavre de animale au fost descoperite îngropate pe un câmp, în apropierea unui incinerator. O parte din ele, susţin procurorii, ar fi oile recuperate din mare după scufundarea unei nave în Portul Midia, la finele anului 2019. Cadavrele descompuse au poluat aerul, solul şi pânza freatică.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 21.01.2021, 21:06

Vezi și
  • Amploarea dezastrului ecologic de aici de la Smârdan a ieşit la iveală abia acum câteva zile când valorile pentru antrax au depăşit cu 300% la sută valorile admise.

O bombă ecologică pe malul Dunării. Asta au descoperit agenţii de mediu pe un teren de un hectar din spatele unui crematoriu din Smârdan. 

Mormane de leşuri de oi, porci, cai, vite şi păsări au fost dezgropate cu excavatorul. În jurul lor, un râu de sânge.

Terenul de lângă incinerator este plin de resturi de animale. Iar mirosul este insuportabil. Amploarea dezastrului ecologic de aici de la Smârdan a ieşit la iveală abia acum câteva zile când valorile pentru antrax au depăşit cu 300% la sută valorile admise.

Îngropate fără niciun fel de protecţie, cadavrele s-au descompus şi au poluat aerul, solul şi pânza freatică. iese animaţie Cu preţul sănătăţii localnicilor. Peste o mie de oameni locuiesc în Smârdan.

Duhorea a ajuns până pe celălalt mal al Dunării 

De altfel, brăilenii au fost cei care de o lună au tot făcut sesizări la Garda de Mediu că mirosul a atins cote alarmante. 

Şi proprietarul terenului a făcut reclamaţii: acuza că proprietarul incineratorului îi folosea terenul pentru depozitări ilegale.

Teodor Niţă, procuror de caz: ”A fost o sesizare a proprietarului terenului că îi este populat terenul cu cadavre de animale”.

După ce agenţii de mediu care au mers în control au fost goniţi de proprietarii incineratorului, s-au întors cu procurorii. 

Dimensiunea dezastrului i-a surprins şi pe ei.

Teodor Niţă, procuror de caz: ”În mod evident, toată lumea a văzut, acolo sunt nişte substanţe care nu au ce căuta pe un câmp”.

Proprietarul incineratorului nu a răspuns solicitărilor Observator pentru un punct de vedere. 

Doar primarul din Smârdan a reuşit să obţină o explicaţie.

Petrică Mărculescu, primar Smârdan: ”Vă daţi seama că atunci când s-a întâmpla ce s-a întâmplat l-am sunat. A fost un accident, având un volum mare de muncă, ni s-a ars un injector şi pe o perioadă ft scurtă de timp am recurs la această variantă, ulterior să le incinerăm”

Crematoriul a fost amendat cu 1200 de lei şi are activitatea suspendată. Procurorii au deschis un dosar penal pentru infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.

De două zile, Garda de Mediu, ANSVSA, DSP şi Poliţiştii de Frontieră încearcă să afle dacă este vorba despre oile din nava care s-a scufundat în urmă cu un an în Portul Midia.

Oi, care teoretic, au fost incinerate în crematoriul din Smârdan sub atenta supraveghere a jandarmilor, în urma unui contract de 1,5 milioane de euro. 

Procurorii spun că oile sunt de pe nava Queen Hind

Teodor Niţă, procuror de caz: ”Sunt indicii că sunt, dar probe certe acum le administrăm”.

Cei din ANSVSA îi contrazic.

Mitică Tuchila, director DSV Tulcea: ”Din spusele celor de la incinerator ei afirmă că acele animale au fost incinerate toate”

Anchetatorii au trimis deja probe la analize şi în câteva zile se va confirma dacă este vorba sau nu despre oile din pe nava scufundată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea