Antena Meniu Search
x

Video "Botezul" celui mai harnic gospodar. Alergat pe uliţe, stropit cu apă şi "sărăcit" de vecini, Viorel se mândreşte cu titlul câştigat. Tradiţia merge mai departe

O tradiţie veche de când lumea i-a adunat pe oamenii din satul Hoteni, din Maramureş. Zeci de feciori îmbrăcați în straie populare l-au desemnat pe cel mai harnic gospodar. Conform unui obicei vechi de sute de ani, tinerii localnici l-au alergat la propriu pe uliţele satului pentru a-l uda cu apă din râu. Iar odată prins, gospodarul a trebuit să scoată şi bani din buzunar pentru o petrecere, de la care nu au lipsit, evident, turiştii. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 08.05.2023, 08:24

Vezi și

Dis de dimineață, la casa gospodarului s-au adunat feciorii. După ce s-au înfruptat din bucate tradiționale, aceștia au pornit spre râul din sat, unde, conform obiceiului, cel ales trebuia... udat.

"Botezul" celui mai harnic gospodar

În acest an, gospodarul satului a fost Viorel. În vârstă de 42 de ani, bărbatul a ieșit la arat în luna aprilie, pregătind terenul pentru cultura de cartofi. Este primul din familia sa care e onorat astfel. "E o mândrie. Se mai ţine şi tradiţia, şi toate", spune Viorel Marinca, gospodarul satului. 

Iar tradiţia spune că cel ales trebuie să suporte cheltuielile pentru petrecerea satului, în caz că va fi prins de feciori şi udat. Deşi a încercat să fenteze vigilenţa consătenilor, până la urmă Viorel s-a lăsat păgubaş. 

Pe acelaşi subiect

Odată ajuns cu el la valea din sat, a fost spălat, semn că poate începe petrecerea, pe cheltuiala gospodarului. Iar apariţia ploii le-a vestit gospodarilor o recoltă bogată. "Aşa se spune. Plouă în Mai, se face mălaiul", spune Viorel Marinca, gospodarul satului. 

Tradiţiile româneşti, un deliciu pentru turiştii străini

Obiceiurile de la Hoteni au adus chiar şi turişti în zonă. Pentru Ana, o tânără fotografă din Japonia care se află în România pentru a doua oară, sărbătoarea a însemnat ocazia perfectă de a mânca ceva ce nu găseşte la ea acasă. 

"Sunt înnebunită după Salam de Sibiu. În Japonia nu pot să mânânc aşa ceva, aşa că sunt foarte fericită că pot mânca Salam de Sibiu", mărturiseşte ea. "Vreau să încerc sarmalele, pentru că am auzit că sunt delicioase", adaugă Marry, fotograf.

La eveniment a participat tot satul, iar sărbătoarea s-a terminat în sunet de ceteră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » "Botezul" celui mai harnic gospodar. Alergat pe uliţe, stropit cu apă şi "sărăcit" de vecini, Viorel se mândreşte cu titlul câştigat. Tradiţia merge mai departe