Antena Meniu Search
x

Video "Măsurişul Oilor" şi Ruptul Sterpelor, cele mai vechi obiceiuri pastorale din Maramureş. Bucatele tradiţionale, nelipsite de la sărbătoare

În fiecare primăvară, Maramureşul sărbătoreşte în vuiet de trâmbiţă, cântece populare şi cu mâncare tradiţională "Măsurişul Oilor". Este cel mai vechi obicei pastoral care marchează urcatul oilor la stână. Ziua este la fel de importantă şi pentru ciobanii din Mehedinţi. Laptele muls va fi măsurat, iar în funcţie de cât de mare va fi cantitatea, atat de multe produse vor primi anul acesta de pe urma animalelor. 

de Redactia Observator

la 07.05.2023, 09:57

Vezi și

Măsurişul Oilor sau Ruptul Sterpelor are loc într-un cadru natural deosebit şi începe cu binecuvântarea turmei. În satul Negraia, din Maramureş, anul în care a luat naştere acest obicei a intrat în negura timpului. La stână s-au strâns peste 270 de mioare. Iar cele 12 familii care şi-au adus animalele aici își doresc ca noul sezon pastoral să le aducă producție bună.

Localnic: Sperăm că anul ăsta va fi mai bun, anul trecut a fost un pic de secetă, nu a mers aşa bine producţia. 

George are doar 7 ani, iar de cinci ani încoace urcă la stână la fiecare sfârșit de săptămână. Îi plac oile, iar anul acesta are în ţarc 25 de exemplare, pe care le cunoaște pe toate după nume.

George: Să-mi văd oile, să stau, să dorm în colibă şi să stau în lâna de oaie. 

Cum maramureșenii obișnuiesc să transforme orice eveniment într-o petrecere câmpenească, de la mulsul oilor nu au lipsit bucatele alese, stropite cu horincă, dar nici muzica ceterașilor.

Şi în satele de munte din Mehedinți, această tradiție este păstrată cu sfinţenie din generație în generație. Sătenii din comuna Isverna au început acest obicei ca la carte. Rând pe rând, ciobanii îşi mulg oile, apoi se adună la măsuratul laptelui. Laptele se toarnă într-o căldare şi se măsoară cu un băţ de lemn care are gradaţii ce corespund unui anumit volum.

Deși sunt câțiva tineri din sat care au ales să își îndrepte atenția către ciobănit, tradiția se pierde de la an la an, spun oamenii.

Cioban: Practic am moştenit din bătrâni şi o menţinem în continuare şi o dăm la urmaşi, la băiat. 

Localnic: Mie mi se pare totuşi că această meserie nu dispare. Lumea îmbătrâneşte şi tineretul nu prea mai stă la ţară. S-ar putea să vină o zi să se mai retragă şi la ţară. 

Mioarele vor pleca către cărările de munte, unde vor sta până în toamnă. Atunci, se strică stâna, iar la prima zăpadă, proprietarii își duc oile acasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » "Măsurişul Oilor" şi Ruptul Sterpelor, cele mai vechi obiceiuri pastorale din Maramureş. Bucatele tradiţionale, nelipsite de la sărbătoare