Video București, capitala clădirilor pestrițe. După 5 ani, un nou plan urbanistic general va stabili ce culori pot fi folosite pe fațadele blocurilor. Arhitect: "Se creează un circ"
Capitala a ajuns să arate ca o sorcovă, plină de clădiri pestriţe. Pe marile bulevarde găseşti blocuri lungi, vopsite în cinci, şase culori, câte una pentru fiecare scară. Normele urbanistice nu sunt respectate, iar primăria nu dă sancţiuni. Un nou regulament ar putea apărea luna viitoare, însă.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Moartea şocantă a elevei olimpice, nepoată de primar. Ștefi a anunţat ce urmează să facă. De ce bănuiesc polițiștii că ar fi vorba de o provocare pe TikTok
Roşu, galben, verde, albastru, roz şi nuanţele lor. Blocurile din Bucureşti devin o cacofonie de culori stridente. Regulile - estetice sau date de arhitecţi - sunt ignorate.
Andreea Milea, reporter Observator: "În Sectorul 4 este poate cel mai colorat bloc de locuinţe din Bucureşti. Aici, după ce a fost anvelopat, proprietarii au fost lăsaţi să îşi aleagă o culoare pentru balcon. Mulţi nu s-au rezumat la una singură şi au ales toate nuanţele curcubeului."
Blocurile de pe marile bulevarde din Capitală sunt greu de privit. Un haos de culori ţipătoare şi grafitti care îi fac pe bucureşteni să întoarcă privirea.
Planurile urbanistice, există doar în teorie
- Două cartiere "dispar" din Bucureşti. Planul lui Nicuşor Dan: cum vrea să transforme Capitala în Parisul Estului
- Singurul sat circular din România, pe cale să "dispară". Casele construite în ultimii ani ies din rând şi...
- Nicușor Dan, audiat la DNA în dosarul PUZ-ului de pe bulevardul Primăverii: Procurorul rămâne să încadreze fapta
Reguli urbanistice există, dar, numai în teorie. Planul urbanistic general prevede că blocurile nu trebuie să aibă culori stridente şi obligă la respectarea contexului zonei. Prea puţin şi vag, spun arhitecţii.
Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei: "Sunt depăşite simţitor adică sunt regulamente care au deja 20 şi, 23, 24 de ani. Sigur, ca să fie aplicate consecvent trebuie în general făcute regulamente specifice."
Adică fiecare zonă din Capitală să aibă un regulament clar al culorilor care pot fi folosite. În lipsa normelor...
Andreea Milea, reporter Observator: "Pe bulevardul Chişinău vedem zeci de blocuri înalte cu foarte multe culori, de la diverse nuanţe de roz până la portocaliu, galben şi verde."
"Venim din Italia. De obicei si clădirile noi, cum are unul toată lumea şi geamurile şi obloane şi perdele de umbră trebuie să aibă toţi la fel. Este o lege care trebuie respectată."
Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: "Asta arată nivelul foarte scăzut cultural, social. Nu trăim în oraşe sorcovă. Nu poţi să ai o stradă în care o casă e mov, alta e roşu, alta e galben pentru că se crează un circ."
La Timişoara regulile sunt mai clare. Autorităţile locale dau liber la folosirea culorilor tari numai în anumite zone şi condiţii.
Iulia Pop, reporter Observator: "Galben, roz sau verde avem şi la Timişoara, aici, însă tocmai culorile dau un farmec aparte clădirilor din centrul istoric şi există reglementări speciale. Oraşul de pe Bega are în total 14.500 de astfel de imobile. Fiecare cu stilul şi culoarea sa."
"Fiecare după capul lor nu e ok să construiască şi să îşi vopsească casele, blocurile în zece culori nu cred că ar fi frumos. Au apărut şi blocuri verzi, galbene si culori aprinse care nu sunt frumoase."
După 5 ani de amânări, o primă variantă a noului plan urbanistic general va apărea luna viitoare şi ar trebui să conţină reguli stricte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰