Video Două cartiere "dispar" din Bucureşti. Planul lui Nicuşor Dan: cum vrea să transforme Capitala în Parisul Estului
Două cartiere istorice din Bucureşti, Armenesc şi Andronache, vor dispărea. Este efectul noului plan urbanistic general la care lucrează arhitecţii şi care va costa municipalitatea 6 milioane de euro. Specialiştii spun că oraşul va avea zone bine delimitate, după modelul Parisului. Locuitorii nu par la fel de optimişti.
Cartierele Capitalei primesc cu greu note de trecere. "Infrastructura. Străzile foarte inguste, trotuare lipsă. Şcoli da, spitale nu sunt. Dezvoltarea se face în continuare în mod haotic", spune un bucureştean. "Nu e un trotuar calumea, tramvaiele vin cand vin. Îmi place, nu-mi place ăsta e cartierul. Aici trăiesc de 20,30 de ani şi m-am obişnuit", spune un alt locuitor al Capitalei. Primăria Capitalei vrea să afle problemele oraşului direct de la oameni aşa că a publicat online un chestionar cu 30 de întrebări unde locuitorii pot spune ce le lipseşte în cartierul lor. 14.000 de oameni au răspuns deja. iar noul Plan Urbanistic General va ţine cont de cerinţele lor.
Proiectul rămâne în dezbatere publică până la data de 28 iunie
Harta cartierelor din Capital ar urma să se modifice la 61 de zone. Unele cartiere vor fi comasate iar altele o să dispară. De exemplu cartierul Armenesc și Andronache, ce vor fi incluse în cartierele "Centru nord" respectiv "Ion Creangă". Sectorul 1 este cel mai mare din Bucureşti şi cuprinde 15 cartiere printre care Aviatorilor, Dorobanţi, Pipera sau Gara de Nord. Nu este însă si cel mai dens sector, daca ne referim la numărul de locuitori. Cei mai mulţi bucureşteni, aproape 40% locuiesc în sectoarele 2 şi 3.
Noul plan va adapta infrastructura la numărul de locuitori dintr-un cartier. "Ce vrea să facă Universitatea cand face PUG-ul este să definească niste zone care sunt coerente şi să definească reglementari. Presupune vreo 20-25 de studii de fundamentare. Un termen realist este un doi ani, doi ani şi jumătate", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei. Capitala ar putea avea un tip de administrare la nivelul fiecărui cartier, după modelul Parisului. Urbaniştii vor ca împărţirea pe zone să aducă logică în dezvoltarea oraşului ceva ce nu se întâmplă în prezent.
"Este în cea mai rea stare posibila pt că avem o structura administrativă foarte caraghioasă. E imposibil de administrat. Impărtirea puterii intre pmb si primariile de sector este cel putin ciudată", a declarat Cătălin Berescu, vicepreşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti. În paralel, noul PUG prevede şi construirea unui nou aeroport, în zona de sud a Capitalei, de dimensiunea celui din Otopeni dar şi un port internaţional care să facă legătura pe calea apei cu Marea Neagră. Proiectul rămâne în dezbatere publică până la data de 28 iunie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰