Antena Meniu Search
x

Video Burnout-ul de vacanţă, un nou fenomen. Cum se pune diagnosticul şi ce sfaturi dau experţii: când apar motivele de îngrijorare

Depresia după concediu poate fi însoţită de burnout-ul de vacanță! Specialiştii au descoperit un nou fenomen care afectează tot mai mulţi oameni - "epuizarea de vacanţă". Practic, în loc să ne relaxăm atunci când ne gândim la zilele libere care urmează, mai mult ne stresăm. Şi asta pentru că vrem să rezolvăm cât mai multe sarcini într-un timp cât mai scurt . 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 02.07.2023, 21:06

Vezi și

Zen. Aşa ar trebui să fie concediul pentru fiecare dintre noi. Doar că, pentru mulţi, nu e uşor să te relaxezi după o perioadă încărcată la locul de muncă. Psihologii au denumit fenomenul Burnout de vacanţă. 

Un nou fenomen, burnout de vacanță

Vlad e din Baia Mare şi lucrează în domeniul auto. A venit la mare câteva zile, dar tot mai are câte ceva de lucru pentru job. 

  • Reporter: Toate lucrurile de la muncă le-aţi făcut în avans?
  • Vlad: Le-am făcut şi le fac şi de aici. Sincer le fac încetuc, că asta e. O să fie multe de făcut, dar o să le fac treptat, încet.
Pe acelaşi subiect

Mai multă muncă într-un timp foarte scurt poate aduce epuizare, stres şi anxietate, atrag atenţia specialiştii. "Apare acest comportament de fugă. Ori de task-uri, ori de activitate, ceea ce înseamnă amânare zilnică. Amânarea zilnică a comportamentelor, a reponsabilităţilor, a deciziilor, a răspunde la e-mail-uri. Această amânare aduce stresul în organism", explică Lenke Iuhps, psiholog.

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul se pune la medic, pe baza unui test. Specialiştii iau în calcul energia pe care persoana o are când se trezeşte dimineaţa, dar şi oboseala aparută înainte de a începe munca. Netratată, afecţiunea numită burnout de vacanţă duce la atacuri de panică, depresie şi chiar boli de inimă. 

"Ar trebui să ne îngrijorăm, spun specialiştii, atunci când adormim din ce în ce mai greu şi cu gândul la problemele de la muncă, atunci când devenim irascibili cu cei din jur, chiar şi cu persoanele pe care nu le cunoaştem sau când uitam lucruri banale. De exemplu, unde am parcat maşina. De asemenea, burnout-ul vine şi cu tulburări alimentare, cum ar fi scăderea poftei de mâncare", spune Alex Prunean, reporter Observator. 

Totodată, o persoană care suferă de burnout înainte de vacanţă, devine foarte indecisă şi cheltuie bani nechibzuit. De aceea, spun specialiştii, importantă este organizarea şi prioritizarea sarcinilor. "Ne-am organizat. Din timp, bineînţeles. La serviciu am rugat pe cineva să mă înlocuiască şi aşa că am reuşit să ne deconectăm", povesteşte o femeie.

Specialiştii ne mai recoamndă ca odată ajunşi în vacanţă să încercam o deconectare totală, fără telefoane şi laptopuri pe plajă. Pentru că după vacanţă poate să apară "Depresia post-concediu". Soluţia pentru o adaptare mai uşoară, spun tot medicii, este să revenim acasă cu câteva zile înainte de a ne întoarce la job, ca trecerea să fie mai uşoară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Burnout-ul de vacanţă, un nou fenomen. Cum se pune diagnosticul şi ce sfaturi dau experţii: când apar motivele de îngrijorare