Antena Meniu Search
x

Video Cafenea cu iz de epocă, într-o bibliotecă veche de cinci secole. Se află la doi paşi de Biserica Neagră din Braşov şi atrage tot mai mulţi turişti

În centrul istoric al Brașovului, o fostă bibliotecă - veche de 5 secole - este din nou în vogă. Clădirea vechiului gimnaziu umanist se află la doi pași de Biserica Neagră, cel mai cunoscut monument din Brașov. A fost reabilitată, iar acum a devenit sală pentru expoziții de artă, magazin de suveniruri de calitate și cafenea. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 29.01.2023, 09:16

Vezi și

La cafeneaua inedită lucrează şi Anastasiia o tânără ucraineancă de 30 de ani, care a fugit din Harkov şi s-a refugiat în Braşov. 

Anastasiia Halieieva, refugiată: Este un loc cu adevărat drăguț. Trec foarte mulți turiști pe aici, din diferite țări. Românii sunt foarte ospitalieri, îmi place.

Gimnaziul umanist funcționează neîntrerupt, la Brașov, din 1541. Acum, are o clădire mare, adaptată cerințelor educaționale ale secolului 21. Vechea sa bibliotecă a fost reabilitată complet și a devenit un spațiu şic, în care cei mai apreciați artiști plastici autohtoni îşi expun operele.

Thomas Ziegler, purtător de cuvânt Biserica Neagră: Aici, în încăperile acestea a funcționat vechea bibliotecă a Gimnaziului Umanistic Johannes Honterus, în secolele 16 - 17, înainte de marele incendiu. Și dedesubt, la parter, a funcționat un auditoriu, deci un fel de sală festivă a acestui gimnaziu.

Pe acelaşi subiect

Edith Olosz, administrator: Unii ne descoperă întâmplător

Deoarece clădirea aflată la a doua tinerețe e aproape de Biserica Neagră, parohia a mutat acolo și casa de bilete a celui mai vizitat obiectiv turistic al oraşului.

Edith Olosz, administrator: Unii ne descoperă întâmplător, vin să cumpere bilet pentru vizitarea bisericii sau pentru concert și observă că mai există ceva aici, iar alții ne găsesc pe rețelele de socializare sau află de la prieteni.

Materialele din care se construia în secolul 16, în Brașovul Vechi, prețuirea pentru educație și pentru creațiile de calitate ale artiștilor și meșteșugarilor de aici, sunt elementele de culoare care atrag foarte mulţi turişti.

Vizitator: Îmi place atmosfera, îmi place designul interior. Poate cel mai important, cafeaua este foarte bună. 

În 2020, proiectul pentru salvarea acestui monument a fost premiat de Ordinul Arhitectilor din România la un concurs de proiecte de restaurare realizate de arhitecţi din șase județe ale României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cafenea cu iz de epocă, într-o bibliotecă veche de cinci secole. Se află la doi paşi de Biserica Neagră din Braşov şi atrage tot mai mulţi turişti