Antena Meniu Search
x

Video Românca cu zeci de pisici adoptate, pentru care a deschis și o cafenea. Cum s-a schimbat legea în țara noastră pentru a proteja felinele

Suntem cei mai mari iubitori de pisici din Uniunea Europeană. Nu o spunem noi, ci studiile. În casele românilor trăiesc peste 4 milioane de feline. Unii au câte două, trei sau chiar treizeci. La fel de multe, însă, sunt şi pe străzi. Bucureştenii şi-au propus să facă o schimbare! A fost votat un proiect prin care mii de pisici fără stăpân vor fi sterilizate.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 01.08.2022, 22:05

Vezi și

Într-un colţ al parcului Herăstrău, o femeie a amenajat un adăpost pentru pisicile abandonate. Din ce au aruncat alţii, ea le-a făcut căsuţe şi vine zilnic să le hrănească şi să se joace cu ele. Pe unele, chiar le-a sterilizat. Dacă lipseşte într-o zi, îi ţin locul angajaţii teraselor din zonă. În total, spun ei, numărul pisicilor abandonate în parc ar fi peste o sută.

Şi casele oamenilor sunt pline de pisici. Românii sunt cei mai mari iubitori de feline din Uniunea Europeană cu peste patru milioane de pisici în gospodării. Câteva zeci sunt doar ale Iuliei, care şi-a deschis o terasă cu şi despre pisici. Acum, toţi cei care vor să bea o cafea în compania unei feline iubitoare, îi calcă pragul.

Iulia, administrator cafenea: Visam de mult la cafenele cu pisici, stiam de ele din alte ţări si mi se părea o idee foarte buna mai ales pentru a promova pisici pentru adoptie. Avem în total cu tot ce avem în casele noastre, aproape 50 de pisicuţe.

Ştie povestea fiecăreia în parte. Şi le iubeşte ca pe propriii copii.

Pe acelaşi subiect

Iulia, administrator cafenea: Pe unele le-am găsit noi pe stradă, pe altele le-am găsit abandonate la poartă din păcate pentru că oamenii, în loc să le sterilizeze, preferă să le abandoneze la poarta noastră. El este Gigi şi îl avem de când era mic de tot, avea 2 săptămâni, a fost găsit într-o pungă abandonat.

Ce trebuie să faci când adopți o pisică

Multe dintre animalele care ne umplu casele şi inima au fost la un moment dat abandonate şi au primit o şansă.

dr Tiberiu Nicolae, medic veterinar: A adopta o pisică înseamnă o viaţă salvată şi atunci sfatul meu al unui iubitor de pisici este de a adopta nu a lua de la petshop.

Să adopţi o pisică nu este chiar simplu. Se cresc mai uşor decât un câine, însă au nevoie de multă atenţie şi, mai ales, de controale regulate.

dr Tiberiu Nicolae, medic veterinar: Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să mergem la un medic veterinar ca să i se facă un screening din punct de vedere al bolilor contagioase, deparazitare. 

În Turcia actele de cruzime contra pisicilor se pedepsesc cu închisoarea

Nu doar noi suntem iubitori de pisici. În multe dintre statele lumii există legi care le apără, mai ales pe cele fără adăpost.

Cristina Filip, reporter Observator: În Turcia, vanzarea animalelor in magazine sau petshop-uri este interzisă, iar actele de cruzime se pedepsesc cu până la 4 ani de închisoare. La fel spune şi legislatia din Italia. În Grecia, în schimb, pedeapsa ajunge la 10 ani de închisoare. Si un lucru foarte interesant, pe insula Syros, sunt mai multe pisici decat oameni.

Recent, şi România a schimbat legea. Abandonul sau schingiurea animalelor se sancţionează cu până la 12.000 de lei sau chiar închisoare. Iar la nivelul Bucureştiului, cetăţenii au votat un proiect prin care vor fi sterilizate 3.600 de pisici ale străzii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Românca cu zeci de pisici adoptate, pentru care a deschis și o cafenea. Cum s-a schimbat legea în țara noastră pentru a proteja felinele