Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Calafat vrea să devină Orașul Independenței, la 144 de ani de la descătuşarea neamului: "Acea salvă de tun a fost ca un strigăt pentru eliberarea ţării"

Duminică, România marcheză 144 de ani de când a devenit un stat independent. Pentru libertatea noastră mii de soldaţi au murit în luptă, iar primul strigăt pentru descătuşarea neamului s-a auzit la Calafat. Este şi motivul pentru care micul oraş portuar de la Dunăre îşi cere acum recunoaşterea, ca Oraş al Independenţei. 

de Cristina Oprea

la 07.05.2021 , 16:45

Mai 1877. Calafatul şi întreg malul românesc al Dunării deveneau puncte strategice în apărarea împotriva imperiului Otoman. Dincolo de Dunăre, Bulgaria fusese cucerită, iar planurile turcilor erau să transforme şi ţara noastră în paşalâc. Un plan pe care însuşi Regele Carol I avea să îl oprească, alături de ostașii români. 

La comanda regelui Carol I se trăgeau de aici, spre malul bulgăresc, primele salve de tun. Tot aici, Regele rostea pentru prima dată faimoasa expresie rămasă în istorie  "Asta-i muzica ce-mi place".

Nicolae Giugea, iniţiatorul proiectului: E un moment extrem de important pentru istoria poporului român ceea ce s-a întâmplat. Ce a urmat apoi, Războiul de Independenţă. Nu trebuie să uităm niciun moment că, pe 9 mai, marcăm adevărata independenţă a României. Să fim mândri de acest lucru.

Vezi și

Calafat vrea să devină Orașul Independenței

Este şi motivul pentru care micul oraş portuar de la Dunăre merită pe deplin titlul de Oraş al Independenței, pentru că aici s-a scris istorie. 

Doru Mituleţu, primar Calafat: Acea salvă de tun a fost ca un strigăt pentru eliberarea ţării. Acel moment, 9 mai, zic că România a spus întregii lumi că merită să fie liberă. De atunci şi până în prezent, această titulatură i se cuvine Calafatului şi nimănui altcuiva.

În fiecare an, pe data de 9 mai Calafatul îmbracă haine de sărbătoare.  În oraş sunt reconstituite scenele de luptă şi se organizează parade militare. Este, de altfel, şi singurul oraş din ţară care are 7 monumente închinate momentelor istorice de atunci.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Calafat vrea să devină Orașul Independenței, la 144 de ani de la descătuşarea neamului: "Acea salvă de tun a fost ca un strigăt pentru eliberarea ţării"