Antena Meniu Search
x

Căldura excesivă din acest început de an pune în pericol culturile agricole şi pomicole

Căldura nefirească de la începutul anului pune în pericol agricultura. Livezile arată ca la început de primăvară.

Vezi și

Căldura nefirească de la începutul anului pune în pericol agricultura. Livezile arată ca la început de primăvară. Însă, producătorii ştiu că gerul va veni, totuşi, iarna aceasta, iar recolta ar putea fi compromisă. Şi culturile de cereale, care ar fi trebuit să fie protejate de un strat gros de zăpadă, ar putea fi afectate.

La Voineşti, în judeţul Dâmboviţa, pomii fructiferi au înmugurit în mijlocul iernii. Nicu Teodorescu are livada de peste 20 de ani şi, pe aşa vreme de primăvară, a ieşit să cureţe merii. Se teme însă dacă, după temperaturi de 10 grade Celsius, va veni gerul. Ar putea pierde tot. "Căldura afectează acum destul de mult! Pică rodul, o ia din loc, se deschide, pe urmă în martie-aprilie, dă gerul!"

În judeţul Gorj, au înflorit magnoliile. Oamenii nu se bucură, ştiu că sunt temperaturi anormale pentru ianuarie. "În tinereţile noastre când era ianuarie cu boboteaza, era zăpada până la brâu, temperaturi foarte scăzute!"

Autorităţile le transmit agricultorilor să nu îşi facă încă griji. "Am discutat la faţa locului, văzând starea de vegetaţie a culturilor şi până acum nu există niciun fel de îngrijorare. Evident că aceste temperaturi ridicate ne-au luat prin surprindere, dar ele până acum n-au afectat starea de vegetaţie. Ba, dimpotrivă, au ajutat la răsărirea în totalitate a culturilor semănate în toamnă şi la înfrăţirea acestora.", spune ministrul Petre Daea.

Specialiştii spun că atunci când va veni gerul, livezile de pomi fructiferi, dar şi culturile agricole, care nu sunt protejate de un strat de zăpadă, vor fi afectate. Ceea ce ar putea înseamna pierderi uriaşe pentru agricultori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Căldura excesivă din acest început de an pune în pericol culturile agricole şi pomicole