Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox decembrie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii

În decembrie 2024, ultima lună a anului, avem, practic, două sărbători religioase mari, dar care aduc patru zile trecute cu cruce roşie în calendarul ortodox.

de Redactia Observator

la 15.11.2023, 17:02

În decembrie 2024 sărbătorim Naşterea Domnului Iisus Hristos
În decembrie 2024 sărbătorim Naşterea Domnului Iisus Hristos - Profimedia
  • În luna decembrie 2024 sărbătorim Naşterea Domnului Iisus Hristos.

Luna decembrie este prima lună de iarnă. Asta înseamnă că luna decembrie este şi luna în care toată lumea se gândeşte la sărbătorile de iarnă, la cadouri pentru cei dragi şi la sfârşitul de an.

Luna decembrie 2024 aduce două sărbători religioase mari, trecute cu cruce roşie în calendarul ortodox. Este vorba despre Sfântul Nicolae şi, mai ales, despre Naşterea Domnului, respectiv Crăciunul, care se sărbătoreşte pe parcursul a trei zile, toate trecute cu cruce roşie în calendarul ortodox.

Când îl prăznuim pe Sfântul Nicolae în decembrie 2024

Sfântul Ierarh Nicolae este prăznuit pe 6 decembrie, zi care, în 2024, pică într-o vineri. Conform crestinortodox.ro, Sfântul Nicolae este considerat "cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe".

Pe acelaşi subiect

Sfântul Nicolae ar fi trăit aproximativ în perioada 280-345 şi este cunoscut drept "ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate şi al mireselor şi, în mod special, al copiilor mici".

Există numeroase tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie.

Când prăznuim Naşterea Domnului în decembrie 2024

Naşterea Domnului este prăznuită pe 25 decembrie, zi care, în 2024, ar urma să pice într-o miercuri. Conform sursei amintite se consideră că "Naşterea Domnului este cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea firească (cronologică) a vieţii. Naşterea, numită în popor şi Crăciunul, este sărbătoarea anuală a naşterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos".

Naşterea Domnului înseamnă trei zile, 25, 26 şi 27 decembrie, trecute cu cruce roşie în calendarul ortodox. Pe lângă că sunt considerate cele trei zile ale Crăciunului, în această perioadă, respectiv pe 26 şi pe 27 decembrie, mai sunt prăznuiţi Sfântul Nicodim de la Tismana şi Sfântul Arhidiacon Ştefan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox decembrie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii