Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox februarie 2023. Principalele sărbători ale lunii

Ne pregătim, deja, de intrarea în a doua lună a anului, moment potrivit pentru credincioşii ortodocşi să se pregătească pentru câteva situaţii cu adevărat importante.

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 08:50

Pe 27 februarie se intră în Postul Paştelui
Pe 27 februarie se intră în Postul Paştelui - Profimedia
  • Pe 27 februarie se intră în Postul Paştelui.

Luna februarie înseamnă în acest an, în principal, luna în care ne pregătim pentru intrarea în Postul Paştelui, însă deschidem lună cu o sărbătoare extrem de important.

Chiar joi, pe 2 februarie, avem Întâmpinarea Domnului. Întâmpinarea Domnului aduce aminte de Aducerea la Templu a Pruncului Iisus şi mai este cunoscută sub denumirea de Ziua Lumânărilor. Întâmpinarea Domnului are loc la 40 de zile de la naşterea Pruncului Iisus.

În luna februarie avem trei sărbători cu cruce neagră, respectiv pe 10 februarie, Sfântul Haralambie, pe 24 februarie, Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, şi pe 28 februarie, Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman şi Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul.

27 februarie, ziua în care începe Postul Paştelui

Cum Sfintele Sărbători Pascale pică, anul acesta, în data de 16 aprilie, intrarea în Postul Paştelui ar urma să se facă încă din 27 februarie. După cum se ştie, Postul Paştelui este cel mai lung, dar şi cel mai aspru post din an, existând doar două zile în care se face dezlegare la peşte.

Postul Paştelui este prefaţat de Lăsatul Secului la carne, 19 februarie fiind ultima zi în care credincioşii au voie să consume carne, înainte de intrarea în post. De asemenea, pe 26 februarie avem Lăsatul Secului la brânză, fiind ultima zi de dinainte de intrarea în post când credincioşii mai au voie să consume produse ce provin de la animale, respectiv ouă, lapte sau brânză. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox februarie 2023. Principalele sărbători ale lunii