Când începe Postul Paştelui în 2023. Postul Paştelui este cel mai lung post de peste an
Abia a trecut prima lună din an că cei mai mulţi credincioşi încep, deja, să se pregătească pentru Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aspru post de peste an.

- Postul Paştelui începe pe 27 februarie.
Cum Paştele Ortodox este sărbătorit în acest an pe 16 aprilie, trebuie precizat că aceşti credincioşi intră în Postul Paştelui încă de la sfârşitul lunii februarie.
Astfel, Postul Paştelui începe încă din 27 februarie, iar el ar urma să ţină până la sărbătoarea Învierii Domnului. Postul Paştelui este considerat cel mai lung post din an, pentru că, evident, este cel mai lung, ca durată.
De asemenea, Postul Paştelui este considerat şi cel mai aspru post din an, pentru că sunt cele mai puţine dezlegări la peşte. Există, practic, doar două dezlegări la peşte, pe 25 martie, de Buna Vestire, şi pe 9 aprilie, de Florii.
Lăsatul Secului pică pe data de 19 februarie
- Intrăm în postul Crăciunului 2022. Când e dezlegare la pește și cum ne pregătim pentru sărbătorile de iarnă
- Postul Adormirii Maicii Domnului. Sfaturile nutriționiștilor pentru o dietă echilibrată și sănătoasă
- Peste 10 milioane de euro investite în educație și știință. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea...
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 5 aprilie, Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Credincioşii au la dispoziţie, practic, o săptămână pentru a se pregăti de Postul Paştelui. Astfel, dacă postul efectiv începe pe data de 27 februarie, credincioşii renunţă la carne încă din data de 29 februarie, în ultima săptămână de dinainte de intrarea în post ei neavând voie să consume carne.
Acest proces poartă denumirea de Lăsatul Secului, iar în penultima duminică de dinainte de intrarea în Postul Paştelui se lasă sec de carne.
Asta înseamnă că în săptămâna 20-26 februarie, ultima de dinainte de intrarea efectivă în Postul Paştelui, credincioşii au posibilitatea de a consuma doar alte produse de origine animalică, precum ouă, lapte sau brânză.
Se consideră că în săptămâna respectivă, ultima de dinainte de intrarea efectivă în Postul Paştelui, este dezlegare la ouă, lapte sau brânză, urmând ca în ultima duminică de dinainte de intrarea în Postul Paştelui, respectiv pe 26 februarie anul acesta, să se renunţe şi la aceste produse. Ultima săptămână de dinainte de intrarea în Postul Paştelui se numeşte şi Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰