Antena Meniu Search
x

Când începe Postul Paştelui în 2023. Postul Paştelui este cel mai lung post de peste an

Abia a trecut prima lună din an că cei mai mulţi credincioşi încep, deja, să se pregătească pentru Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aspru post de peste an.

de Redactia Observator

la 30.01.2023, 15:19

Postul Paştelui ortodox începe pe 27 februarie
Postul Paştelui ortodox începe pe 27 februarie - Profimedia
  • Postul Paştelui începe pe 27 februarie.

Cum Paştele Ortodox este sărbătorit în acest an pe 16 aprilie, trebuie precizat că aceşti credincioşi intră în Postul Paştelui încă de la sfârşitul lunii februarie.

Astfel, Postul Paştelui începe încă din 27 februarie, iar el ar urma să ţină până la sărbătoarea Învierii Domnului. Postul Paştelui este considerat cel mai lung post din an, pentru că, evident, este cel mai lung, ca durată.

De asemenea, Postul Paştelui este considerat şi cel mai aspru post din an, pentru că sunt cele mai puţine dezlegări la peşte. Există, practic, doar două dezlegări la peşte, pe 25 martie, de Buna Vestire, şi pe 9 aprilie, de Florii.

Lăsatul Secului pică pe data de 19 februarie

Pe acelaşi subiect

Credincioşii au la dispoziţie, practic, o săptămână pentru a se pregăti de Postul Paştelui. Astfel, dacă postul efectiv începe pe data de 27 februarie, credincioşii renunţă la carne încă din data de 29 februarie, în ultima săptămână de dinainte de intrarea în post ei neavând voie să consume carne.

Acest proces poartă denumirea de Lăsatul Secului, iar în penultima duminică de dinainte de intrarea în Postul Paştelui se lasă sec de carne. 

Asta înseamnă că în săptămâna 20-26 februarie, ultima de dinainte de intrarea efectivă în Postul Paştelui, credincioşii au posibilitatea de a consuma doar alte produse de origine animalică, precum ouă, lapte sau brânză. 

Se consideră că în săptămâna respectivă, ultima de dinainte de intrarea efectivă în Postul Paştelui, este dezlegare la ouă, lapte sau brânză, urmând ca în ultima duminică de dinainte de intrarea în Postul Paştelui, respectiv pe 26 februarie anul acesta, să se renunţe şi la aceste produse. Ultima săptămână de dinainte de intrarea în Postul Paştelui se numeşte şi Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Când începe Postul Paştelui în 2023. Postul Paştelui este cel mai lung post de peste an