Antena Meniu Search
x

Canicula a golit rafturile cu aparate de aer conditionat din magazine

Canicula i-a facut pe romani sa se gandeasca mai mult la confort si mai putin la bani. Au dat buzna in magazine sa cumpere aparate de aer conditionat

Vezi și

Sotii Petrisor sunt hotarati. Vor pleca acasa cu un aparat de aer conditionat, chiar daca bugetul le va fi usurat cu aproape 1.500 de lei. Primele zile de canicula i-au obligat sa treaca la cheltuieli. “Facem economii de la mancare, mai facem altceva. Nu se mai poate sta in casa. Este foarte, foarte cald”, a spus doamna.

Dupa ce vor cumpara aparatul, sotii Petritor vor plati si facturi mai mari la enegia electrica. Un calcul simplu arata ca o familie care se bucura de zece ore de racoare pe zi, plateste cu 100 de lei mai mult pe luna pentru curentul consumat. Cheltuiala nu ar fi fost insa la fel de mare daca ar fi ales un aparat mai modern. Uniunea Europeana interzice, de anul viitor, ca aparatele de aer conditionat clasice sa mai fie comercializate. Ele vor fi inlocuite cu unele performante cate stau pornite intreaga zi si pastreaza o temperatura constanta. “Aparatele economice, tehnologia inverter sunt mai economice cu 30 – 40 la suta fata de aparatele clasice”, a afirmat frigotehnistul Mihai Lisu.

Asta inseamna, dintr-un foc, o economie de 60 de lei pe luna. Iar la sfarsitul sezonului cald, economia va fi substantiala. Peste 250 de lei. E drept, modele cu tehnologia inverter costa chiar si cu 1.000 de lei mai mult decat aparatele clasice. O diferenta care va fi recuperata in patru, cinci ani daca ne uitam la consum. Chiar si asa, magazinele au venit cu oferte sa stimuleze vanzarile.

Magazinele de electrocasnice spun insa ca piata aparatelor de aer conditionat este departe de a fi saturata. Doar 20 la suta dintre romani au un astfel de aparat acasa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Canicula a golit rafturile cu aparate de aer conditionat din magazine