Capitala poate să rămână fără arbori! Toaletarea copacilor se face haotic
Capitala riscă să rămână fără arbori! Ca în fiecare primăvară, responsabilii toaletează copacii, însă oamenii se plâng că îi ciuntesc prea mult. Tăiaţi necorespunzător, atrag atenţia specialiştii, arborii se usucă şi ajung să nu trăiască mai mult de cinci ani.
Capitala riscă să rămână fără arbori! Ca în fiecare primăvară, responsabilii toaletează copacii, însă oamenii se plâng că îi ciuntesc prea mult. Tăiaţi necorespunzător, atrag atenţia specialiştii, arborii se usucă şi ajung să nu trăiască mai mult de cinci ani. Grav este că am pierdut deja mii de copaci, doborâţi sub greutatea ploii îngheţate din această iarnă. Astfel Bucureştiul, şi aşa extrem de poluat, rămâne fără oxigen.
Fără crengi şi lipsiţi de frunze, copacii de pe bulevardele din Capitală par că au pierdut lupta cu toaletarea. Oamenii se plâng că autorităţile au tăiat prea mult, chiar şi ce nu trebuia.
Iată cum arată unul dintre arborii din Parcul Obor, de exemplu. Din el a mai rămas doar un ciot uscat, care cu timpul va mucegăi, spun specialiştii.
Andreea Lefter, presedinte Asociație Peisagistilor din România, filiala Bucureşti: "Aceşti arbori vor dispărea în următorii cinci ani. Înlocuirea lor nu se va putea face cu aceleaşi exemplare, ca dimensiune vorbesc şi ca gabarit, iar acest lucru ne va afecta pe termen lung când vine vorba despre aerul pe care îl respirăm."
- Exerciţiu unic în Europa, coordonat de români. Pompierii s-au antrenat trei zile în Croaţia
- Înghesuială în studiourile foto, pentru imagini de neuitat în decoruri pascale
- 40% dintre români nu au trecut niciodată în viaţă pe la stomatolog
- Sănătatea arborilor din Bucureşti, verificată cu tomograful. Ar trebui însă mai bine de 170 de ani pentru...
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
În teorie, toaletarea nu este recomandată arborilor bătrâni. Structura trunchiului poate suferi dezechilibre şi copacul ajunge astfel să se rupă.
Cum s-a întâmplat cu mii de arbori care au cedat sub greutatea ploii îngheţate, în ianuarie.
Reprezentanţii municipalităţii precizează că intervin doar asupra copacilor care reprezintă un pericol. Chiar dacă se fac înlocuiri, arborii tineri produc doar o cantitate mică de oxigen, mai avertizează specialiştii. Între timp, bucureştenii respiră un aer încărcat, plin de microprticule care provoacă astm bronşic, boli cardiovasculare şi chiar cancer.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰