Carne de porc fără colesterol
Carnea de porc este sfântă de Crăciun, doar că nu toată lumea se simte bine după ce mănâncă friptură, cârnaţi şi sarmale! Însă, dacă porcul nu este autohton, ci vietnamez, situaţia se schimbă radical.
Carnea de porc este sfântă de Crăciun, doar că nu toată lumea se simte bine după ce mănâncă friptură, cârnaţi şi sarmale! Însă, dacă porcul nu este autohton, ci vietnamez, situaţia se schimbă radical.
A sosit ziua Ignatului, spaima grăsunilor din gospodăriile românilor. Ziua în care porcii crescuţi în bătătură sunt sacrificaţi.
În comuna Ulmi, tradiţia se respectă cu sfinţenie. Aşa că, înainte ca porcul să devină cârnaţi, tobă sau caltaboşi, gazda îi cinsteşte cu un păhărel de ţuică fiartă pe bărbaţii veniţi să o ajute.
Dar, chiar dacă tradiţia este românească sută la sută, porcul sacrificat este vietnamez. De altfel, rasa este la mare modă în Pucioasa, judeţul Dâmboviţa. Mai ales că se creşte ca orice porc.
Indiferent de cât ar mânca, grăsunul nu ajunge să depăşească 80 de kilograme. Cel mai important este însă că nu are colesterol şi poate fi gustat chiar şi de cei care au interzis la carnea de porc, se laudă proprietarii.
Odată cu venirea iernii au şi început deja să apară clienţii. Un kilogram de carne de porc vietnamez se vinde cu până la 25 de lei. Cei care însă, nici în ruptul capului, nu vor carne de porc, pot alege între cea de curcan sau capră. Animale crescute tot în gospodăriile oamenilor.
Oricare ar fi animalul sacrificat, medicii veterinari spun că este obligatoriu examenul trichinologic. Un astfel de test costă doar 11 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰