Mii de case fără proprietar zac abandonate în București
Case părăsite şi neîngrijite şi terenuri pline de bălării. Le vezi oriunde întorci privirea, în București. Sunt locuinţele ale căror proprietari au murit şi nu au fost revendicate de moştenitori.
Case părăsite şi neîngrijite şi terenuri pline de bălării. Le vezi oriunde întorci privirea, în București. Sunt locuinţele ale căror proprietari au murit şi nu au fost revendicate de moştenitori. După o vreme, potrivit legii, statul are dreptul să le ia şi să le folosească sau chiar să le vândă. Autorităţile acuză însă proceduri prea greoaie drept care nu prea fac nimic. Rezultatul: casele se degradează şi dispar pe rând.
Dincolo de garduri de fier forjat, dintre bălăriile crescute cât o pădure, o vilă după alta li se descoperă trecătorilor care străbat Micul Paris la pas. Le văd doar cei curioşi căci altfel cu greu ai putea ghici că acolo undeva în curte, în mijlocul gunoaielor este o casă. Cele mai multe sunt locuinţe boiereşti, bijuterii arhitecturale cu care orice capitală a lumii s-ar mândri. La noi sunt doar ruine, de care nimeni nu pare să-şi amintească şi cu atât mai puţin să le salveze.
Iar exemple sunt multe şi dureroase. Aproape 12 ani au trecut de la moartea maestrului Gică Petrescu, dar nici măcar trecerea vremii nu a ajutat la procedura de valorificare a locuinţei lui. În schimb, apartamentul e în plin proces de degradare.
In cele mai multe cazuri, delăsarea îi afectează şi pe alţii. Într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei, locatarii blocului au bătut uşa în cuie, ca să izoleze mizeria şi mirosul.
Apartamentul este abandonat de doi ani şi este un focar de infecţii. În plus, ar fi putut fi oricând sursa unei tragedii pentru că înainte să intervină administratorul blocului, casa era plină de maculatură iar în cazul unui incediu efectele ar fi fost devastatoare.
Numai în registrele sectorului 2 al Capitalei apar negru pe alb 3700 de imobile şi terenuri ale căror proprietari au murit în ultimii cinci ani, iar despre urmaşii lor nu se ştie mare lucru. Cinci ani în care nimeni nu a mai călcat pe acolo şi care au lăsat urme adânci în construcţii. Casele decad pe zi ce trece şi nimeni nu pare răspunzător de asta.
Autorităţile acuză în schimb că lucrurile nu sunt simple deloc şi că procedura este de durată. Succesorii au la dispoziţie o jumătate de an pentru a anunţa dacă sunt sau nu interesaţi de proprietate. Iar apoi statul , prin notarii publici, trebuie să-i caute pe posibilii moştenitori.
Şi totuşi undeva lucrurile se poticnesc. Între timp, mii de familii îşi aşteaptă de ani de zile rândul pentru o locuinţă socială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰