Case tradiţionale din Maramureş, salvate și restaurate pentru a primi turiști
Casele tradiţionale vechi sunt comori pentru antreprenorii din Maramureş, iar cei care au decis să investească în salvarea lor sunt tot mai numeroşi. Este şi cazul unei familii din satul Săcălăşeni care s-a hotărât să pună umărul la restaurarea moştenirii lăsate de străbuni. A cumpărat două case tradiţionale vechi, le-a mutat zeci de kilometri şi le-a recondiţionat. Acum urmează să fie introduse în circuitul turistic.
- O casă costă 2-3 mii de Euro.
- Reabilitarea locuinței poate costa mai mult.
La doar 15 kilometri de Baia Mare, departe de agitaţia oraşului, ni se înfăţişează atmosfera satului maramureşean autentic. O poartă sculptată în lemn este intrarea către o lume demult apusă pe care Marius Chiorean, un iubitor de tradiţie şi lucruri vechi, încearcă să o readucă la viaţă.
Aici, lângă un lac artificial, a amplasat două căsuţe vechi de sute de ani. Pe prima a adus-o din Valea Izei, o zonă în care prelucrarea lemnului a fost ridicată la rang de artă.
Marius Chiorean, antreprenor: Am o colectie intreaga de lampi, de tot felul de obiecte vechi si automat am ajuns si la casa veche si cand am gasit-o, fiind o casa din 1921, arata destul de bine, frumoasa, am zis ca e pacat sa nu o facem.
Urmă să fie transformată în lemne de foc, dar Marius Chiorean a salvat-o şi a transformat-o într-o adevărată comoară. Cu ajutorul unei meşter priceput, a demontat-o şi a adus-o bucată cu bucată la Săcălăşeni, unde a pus-o din nou pe picioare. Şi nu s-a oprit aici.
Marius Chiorean, antreprenor: A doua casa, ca mai am una acolo, pe aia am luat-o in drum spre Borsa, am oprit sa o vad si am si luat-o. Asta e placerea mea.
Casa a fost aproape remontată şi urmează ca până la finalul acestui an să fie şi reabilitată. Totul se face însă cu respectarea tradiţiilor.
Marius Chiorean, antreprenor: Acest banut a fost gasit in talpa casei, aici la satra. Acum noi am pus alt banut, actual. Asta e din 1879 si zice ca aduce prosperitate, bani si sa ai noroc de casa.
Imediat ce lucrările vor fi finalizate, ambele case vor fi introduse în circuitul turistic.
Marius Chiorean, antreprenor: In sura casei vreau sa fac sus, sa bag fan si niste toale traditionale, in care sa doarma direct pe toale in fan. Asa vor tinerii si le place.
O astfel de căsuţă costă două - trei mii de euro, iar lucrările de reabilitare şi remontare valorează mai mult decât casa în sine. Chiar dacă sunt costuri mari, maramureşeanul în vârstă de 66 de ani este bucuros că a salvat locuinţe în care familiile de odinioară şi-au trăit viaţa de zi cu zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰