Antena Meniu Search
x

Video Case verzi pentru facturi mici la energie. Noile standarde se vor reflecta în prețul locuințelor

Vrem case verzi, însă avem cu ce? Din acest an, toţi dezvoltatorii care construiesc clădiri noi sunt obligaţi să eficientizeze consumul de energie. Soluţia este energia regenerabilă, însă costurile pentru aparatură sunt enorme. Se vor regăsi, cel mai probabil, în preţul de vânzare al caselor. Partea bună e că facturile la energie vor fi apoi mult mai mici decât sunt acum.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 22.02.2021, 21:07

Vezi și
  • Preţul pentru construirea unei clădiri verzi este mai mare cu 40% comparativ cu o clădire clasică.
  • Preţul pentru implementarea unor sisteme de energie regenerabilă ar trebui să se amortizeze prin facturi mai mici în următorii ani.

Blocuri de locuinţe, birouri sau case, toate trebuie să folosească energie regenerabilă în proporţie de cel puţin 30%, din acest an. Şi nu doar clădirile noi.

Radu Dudău, coordonator al proiectului România Eficientă: Obligativitatea aceasta se referă şi la orice renovare majoră. Orice intervenţie care depăşeşte ca valoare 25% din valoarea fiscală a clădirii. Trebuie să ne pregătim de o abordare nouă în sectorul construcţiilor”.

Noile standarde îi obligă pe constructori să investească mai mult.

Clădirile verzi, mai scumpe cu 40% decât cele clasice

Preţul pentru construirea unei clădiri verzi este mai mare cu 40% comparativ cu o clădire clasică. De exemplu, un bloc cu 5 etaje ajunge să coste peste 3 milioane de euro.

Asta înseamnă scumpirea apartamentelor.

Mihai Cristian, consultant tehnic imobiliare: ”Legea prevede, dar prevede pe buzunarul constructorului. O să-i constrângă şi atunci automat ei vor construi mai puţin. Preţurile vor creşte substanţial, 10, 20 de procente”.

Preţul pentru implementarea unor sisteme de energie regenerabilă ar trebui să se amortizeze prin facturi mai mici în următorii ani.

Energie regenerabilă pe baza energiei Pământului

Unul dintre cele mai eficiente sisteme pentru a alimenta o casă cu energie regenerabilă se bazează pe energia pământului. 

Cu ajutorul unui utilaj, pamantul se forează la o adâncime între 40 şi 100 de metri. Toată energia captată, cu ajutorul unei pompe speciale, ajunge într-un transformator care o prelucrează astfel încât să poată alimenta un întreg imobil.

Totul este însă extrem de costisitor.

Gabriel Focşeneanu, dezvoltator: ”Aceste pompe de caldură sunt importate de noi din Suedia. Costul pentru acest bloc, un bloc cu 44 apartamente şi 3 spaţii comerciale este aproape de 200.000 de euro”.

Teodora Cimpoiu, expert în energie: ”Aproape 40% din consumul total de energie la nivelul UE e asigurat de clădiri. Comisia europeană si-a propus un standard foarte ambitios ca pana in 2050 europa sa devina primul continent neutru, cu privire la emisiile de carbon”.

Un obiectiv greu de atins pentru România mai ales că, în prezent, peste 800.000 de locuinţe funcţionează cu sisteme de încălzire învechite şi poluante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Case verzi pentru facturi mici la energie. Noile standarde se vor reflecta în prețul locuințelor