Antena Meniu Search
x

Castelul Reginei Maria din Mamaia se întoarce la sat

Palatul reginei Maria, din Mamaia, rămâne în patrimoniul naţional. Tribunalul Constanța a anulat contractul de vânzare a palatului.

de Redactia Observator

la 03.07.2020, 15:31

Vezi și
  • Bucata de istorie a ajuns să fie scoasă la vânzare.
  • Preţul a fost unul derizoriu: 700 000 de lei.

Procesul a fost intentat de Ministerul Culturii după ce presa locală a scris că monumentul fusese vândut fără acordul statului.

Imaginile nepăsării de care au dat dovadă ani la rând autorităţile vin de la Constanţa. De aproape un secol, în centrul staţiunii Mamaia tronează fosta reşedinţă de vară a Reginei Maria. Un loc pe care suverana l-a adorat.

Doina Pauleanu, istoric de artă: Castelul de la Mamaia este un edificiu conceput de un arhitect profesinoist, dar după gândurile reginei Maria. Este un castel care este deja intrat în istoria factuală şi-n istoria mare a ţării, un oraş care a precedat alegerea locului de la Balcic, în care Regina Maria, după cum se ştie, şi-a lăsat şi inima. 

Dacă vecinii bulgari au înţeles importanţa palatului de la Balcic, situaţia stă cu totul altfel la nord de Dunăre. Autorităţile noastre nu au văzut oportunitatea din spatele castelului.

Magdalena Titza, direcţia judeţeană de cultură: Are spaţii generoase, ar putea fi săli de conf. Ar putea fi un Centru Cultural, cred, şi sunt convinsă ca ar fi mare nevoie de el. Este plasat în Mamaia, cu-atat mai mult, adică cred că şi pentru staţiune ar fi un plus de valoare

Aşa că bucata de istorie a ajuns să fie scoasă la vânzare. Preţul a fost unul derizoriu: 700 000 de lei. În 2003 primăria Constanța a decis să vândă şi terenul palatului, tot la un preţ derizoriu: 28 de euro/mp.

Asta în timp ce un metru pătrat din centrul stațiunii Mamaia se vindea cu 100 și chiar 300 de euro. Acum, judecătorii au decis că vânzarea din 2003 a fost ilegală, aşa că au anulat contractul şi au dispus revenirea palatului în patrimoniul naţional. Decizia, însă, nu este definitivă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Castelul Reginei Maria din Mamaia se întoarce la sat