Antena Meniu Search
x

Video Cât costă florile de Mărţişor şi 8 Martie. Preţuri uriaşe pentru un buchet de zambile sau lalele

Mai sunt cinci zile până la venirea primăverii, aşa că florăriile se pregătesc intens pentru 1 şi 8 martie. Lalelele şi zambilele au înflorit deja în sere. Însă producătorii, afectaţi şi ei de criza din energie, anunţă scumpiri majore. Preţul micilor cadouri de primăvară va fi chiar dublu în unele cazuri.

de Sorin Tanţoş

la 23.02.2022, 17:59

Vezi și

În serele de la marginea Sibiului s-au pregătit peste două sute de mii de flori de sezon pentru 1 şi 8 martie. Iar cele mai căutate sunt zambilele. "Albul şi rozul sunt flori care înfloresc mai repede. Au un miros specific cele albe şi cele albastre. Cele mai căutate, la început de sezon 1 - 8 martie sunt cele roz şi cele albe", spune Nicoleta Vasile, reprezentant sere.

Cât costă florile de 1 Martie şi 8 Martie

Anul acesta, preţurile vor fi mai mari faţă de anul trecut. "Din păcate, creşteri vor fi, pentru că vine din spate creşterea la energie care pare să fie undeva la 20 - 30 la sută. Vin creşteri de preţ pe tot ce înseamnă materie de primă", avertizează Dan Vasile, manager sere flori. 

Direct de la producător, o zambilă costă 5 lei, trei lalele în ghiveci 7 lei, iar un ghivechi de brânduşe ajunge la 10 lei. În pieţe şi în florării, preţurile vor fi aproape duble. "Acum pregătim o comandă de lalele pentru clienţi. Avem o comandă pe care noi o înfoliem. Sunt clienţi care doresc acest mărţişor, fiind luna martie vestitor al primăverii", arată Nicoleta Vasile

Pe acelaşi subiect

Zambilele şi primulele răsar primele

Şi în judeţul Mureş, florarii se pregătesc pentru începutul primăverii. Primele flori care vor ieşi sunt zambilele şi primulele. "Din septembrie până acum am avut grijă de ele, acum sunt în apogeu de înflorire şi pregătite pentru 1 şi 8 martie", povesteşte Istvan Adam, angajat. Toate acestea se fac cu eforturi foarte mari, deoarece facturile au crescut chiar şi de trei ori, iar proprietarii afacerilor caută acum soluţii de supravieţuire.

"Nu e timpul să renunţăm, dar nu ştim în viitor, pentru că scumpirea plantelor echivalent cu energia cred că e un lucru imposibil", este de părere Erzsebet Kardos, manager. Şi în Mureş, criza din energie va avea impact asupra preţurilor de la florării. Florile vor fi cu până la 30 la sută mai scumpe faţă de anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cât costă florile de Mărţişor şi 8 Martie. Preţuri uriaşe pentru un buchet de zambile sau lalele